I dag inleds Sekos medlemsvecka. Det innebär att såväl förbundsledning som anställda i förbundet ska ut på arbetsplatser och träffa medlemmar och oorganiserade. Sekotidningen följde med till Stockholms universitet. Klubben hon träffar samlar anställda i tre bolag: Akademiska hus, Specialfastigheter och Statens Fastighetsverk.

Frågan om varför man ska betala medlemsavgift triggar igång en diskussion om medlemskapets värde och hur det ska kommuniceras. Till exempel sätta upp anslag om det som faktiskt bara är förbehållet medlemmarna, som försäkringar, rättshjälp och utbildningar. Men även försöka argumentera för att utan facket skulle det inte finnas något kollektivavtal alls.

– Då kan man säga att de två procenten i löneökning som de tycker är så futtiga skulle vara noll om inte facket fanns, säger Gabriella Lavecchia.

Historiska segrar

En av deltagarna tycker också att det är viktigt att framhålla alla tidigare segrar.

– Vi måste ju också lyfta vad facket gjort historiskt. Jag är ung och har inte behövt kriga, men får ändå ta del av det som förhandlats fram tidigare.

Flera deltagare vittnade ändå om att de får höra av o-organiserade att de är dumma som betalar dyr medlemsavgift i facket, trots att kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen.

– Det förvånar mig faktiskt. Min erfarenhet är att folk börjar skruva lite besvärat på sig när man tar upp det, säger Gabriella Lavecchia.

Nabil Shamoun har arbetat hos Akademiska hus sedan december förra året. På den förra arbetsplatsen var det Fastighets som hade avtalet och han är fortfarande medlem där.

– Men jag är klart intresserad av att gå med i Seko, säger han i början av mötet.

Fördel Seko

Anders Larsson, klubbens kassör och sammankallande till dagens möte, förklarar fördelarna med att faktiskt vara med i det förbund som har avtal på arbetsplatsen.

Efter mötet är Nabil Shamoun fortfarande intresserad.

– Men jag har 15 frågor jag vill ha svar på först. Till exempel varför man inte får hemförsäkring i Seko som i Fastighets. Sedan undrar jag om hur det är med utbildningar, rättshjälp och tjänstepension till exempel.

Johan Lundh, från Sekos kommunikationsenhet, rycker då genast tag i Nabil Shamoun.

– Vi får se om vi kan hitta svar på några av dina frågor direkt.

Nöjda miner

Efter mötet är såväl Gabriella Lavecchia som Anders Larsson mycket nöjda med utfallet.

– Det var jättekul. Jag har länge tänkt att få ihop medlemmar från de olika arbetsplatserna. Nu blev det väldigt bra diskussioner tycker jag. Det får bli lite av en nystart för oss, nu ska vi bli mer aktiva, komma ut mer till de olika arbetsplatserna och börja skriva nyhetsbrev om vad vi åstadkommer i klubben, säger Anders Larsson.

– Vi har fått ett otroligt gensvar från klubbar runt om i landet inför medlemsveckan. Det här var väldigt roligt. Vi har varit oroliga att bara förtroendevalda ska komma, men här var det blandat, och till och med en som inte var medlem, säger Gabriella Lavecchia.