När Sekotidningen når Roger Franzén på telefon befinner han sig nära en liten sjö som heter Has­sjön i närheten av orten Sunna­nsjön i Sundsvalls kommun.

– Snön går upp till naveln om du inte har snöskor. Utan dem får du åla dig fram. Terrängen är också väldigt kuperad. Man är väldigt begränsad i ens rörelse.

Det finns inget roligt med det här. Du blir kall, blöt, får ont i kroppen. Men det känns lite värdigt att ge folk ström

Roger Franzén, linjemontör

I området har många träd fal­lit ner på elledningar. I skrivande stund har Roger Franzén, som är anställd på Vattenfall Services Nordic, arbetat i tre dagar – han räknar med att ligga ute sju dagar till.

Linjemontören Roger Franzén och hans kollega arbetar för fullt för att få bort träd från elledningar. Det är ett slitigt och tungt jobb i de stora snömängderna som fallit i Sundsvalls kommun.

För att ta sig fram åker Roger och hans kollega på en bandvagn, ett terrängfordon. Men de måste kliva av och gå i snön med mo­torsåg, stångskärare, skyddsut­rustning.

– Man får lite motion. I går tog vi ungefär hundra träd. Vi har kört på rätt så bra.

Hur känns säkerheten just nu?

– Det gäller att inte tappa fokus, annars är det lätt att skada sig. Man måste tänka på spänningar, hur det ser ut, hur ligger träden, var tar grenar och träden vägen när man sågar.

Hur många hushåll har strömavbrott?

– Jag har inte koll på hur många, men det är en del, från och till.

Varje dag jobbar de till runt 18-­tiden. Det finns tidspress, en­ligt Roger Franzén.

– Vi gör inga dumma chans­ningar. Det ska vara tjänligt ljus. Det får ta den tid det tar.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Det finns inget roligt med det här. Du blir kall, blöt, du får ont överallt i kroppen, det är un­gefär som att köra Vasaloppet. Men det känns lite värdigt att ge folk ström.

Det gäller att ha pannbenet och orken att ge sig ut. Det är väldigt tungt att gå med utrustningen i blötsnö ändå upp till knäna

Tobias Uddemar, elmontör

På landsbygden kring Habo i Jönköpings län har det snöat en hel del på sistone. Men när vädret nyligen blev mildare har det inneburit fler strömavbrott. Snön som legat på träden har blivit tung och vissa toppar har böjts ned på ledningarna.

– Vi har inte haft så stora pro­blem med snön förrän nu. En grantopp hängde upp och ner i ledningarna. Vi jobbade i 1,5 timmar för att såga bort toppen, säger Tobias Uddemar, elmontör på Habo Kraft.

Det tog 1,5 timme för Tobias Uddemar och hans kollega på Habo kraft att få bort grantoppen från ledningarna. Bild: Privat

Vanligtvis jobbar Tobias mellan klockan 07-16 i lag om två. Beredskap har han på ett rullande schema.

Vad är det svåraste med ditt jobb just nu?

– Det gäller att ha pannbenet och orken att ge sig ut. Det är väldigt tungt att gå med utrustningen i blötsnö ändå upp till knäna i skogen. Sedan är det alltid lite tekniskt svårt när man kommer ut och ska såga loss träd.

Hur menar du då?

– Man måste alltid tänka på hur man ska gå till väga, var någonstans man ska såga för att grenarna eller trädet ska komma ner. Alla fel är sig inte varandra lika. Träden välter på olika sätt och man måste nästan ha olika tillvägagångssätt varje gång.

Har du varit med om att det blir helt fel?

– Nej, det har jag inte. Man bygger upp en rutin hur man ska planera sågningen. Men det är klart att det inte blir hundraprocentigt så som man tänkt sig alla gånger, säger Tobias Uddemar.