Brevbärare som arbetar runt Sevedsplan i Malmö har blivit utsatta för hot och trakasserier under de senaste veckorna. Det är inte något stort område det rör sig om, och det är inte så många personer som ligger bakom. Men ändå är problemen så pass allvarliga att brevbärarna har utrustats med överfallslarm som går till SOS Alarm.
Mårten Pavlov är huvudskyddsombud och anser att larmet ger en artificiell trygghet.
– Det är visserligen bättre att bara trycka på en knapp än att behöva ta fram mobilen och slå ett nummer. Men det måste mer till för att lösa problemen.
Posten för nu diskussioner med polisen och med olika lokala intressenter. Senast på torsdag ska de presentera en handlingsplan med vilka rutiner som gäller om något händer och som ska visa på en långsiktig lösning av problemen.
– Om Posten fullföljer arbetet ser jag inte någon anledning att stoppa brevutdelningen, säger Mårten Pavlov, men om det inte det hjälper så måste vi få bort brevbärarna från gatorna.
Han uppmanar redan nu brevbärarna att upphöra med utdelningen om de känner sig hotade.
Enlig Mårten Pavlov har problemen trappats upp de senaste veckorna. Allt fler anmälningar har kommit in, men sannolikt finns ett stort mörkertal.
– Det finns en risk för att vad som anses som normalt förskjuts, så att brevbärarna accepterar mer nu än vad de gjorde för några år sedan.
Även Citymail deltar i diskussionerna om problemen och hur de ska lösas.