Tommy Hinders har endast två år kvar till pensionen, han ett års uppsägningstid och många lediga dagar att ta ut. Det betyder att nästan hela perioden fram till 60 år är ”intecknad”.

-Hade jag varit 30 år hade jag förstås tänkt annorlunda. Då hade jag kunnat tänka mig ett annat yrke där körkort inte är nödvändigt, men nu är det så kort tid kvar, säger Tommy Hinders.

Postnord bestämde 2015 att ingen brevbärare i Mora ska dela ut post med cykel. Eftersom Tommy Hinders har epilepsi kan han inte skaffa körkort. Det senaste året har han arbetat inne med sortering, ett jobb som behövs eftersom personalen där han arbetar hittills i år har mer än 900 övertids- och mertidstimmar.

Tommy Hinders och det lokala facket har föreslagit att han ska köra en elcykel i stället för bil, men det har arbetsgivaren hittills avvisat i såväl lokal som central förhandling.

Sekos ombudsman i Dalarna Ola Brossberg, som gett ett extra stöd till Tommy Hinders, är mycket upprörd över hur Postnord agerat.

-Så här får det inte gå till, säger han.

Igår mötte Ola och Tommy lokala medier i Dalarna. Dessa, Aftonbladet och Expressen har skrivit artiklar och många läsare har reagerat. Tommy är överväldigad av allt stöd han får.

-Det är fantastiskt, jag känner mig stärkt. Jag har fått fullständig uppbackning av mina arbetskamrater och facket. Medan cheferna bedrivit något som man kan kalla häxjakt. Jag känner mig inte välkommen på jobbet, säger Tommy Hinders till Sekotidningen.

Tommy kommer troligen att begära att uppsägningen ogiltigförklaras, han har två veckor på sig, men har ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut.

Förutom oviljan hos Postnord att hitta en lösning tycker Tommy att det är konstigt att de är så lätt att säga upp en medarbetare på grund av hans funktionsnedsättning.

-Jag reagerar på att det är möjligt, säger han.

Postnords distributionschef i Dalarna Joakim Persson säger till Aftonbladet att Tommy Hinders erbjudits ett omställningspaket. Och att inga undantag görs för personer med lång och trogen tjänst.

-Jag har två år kvar till pensionen och kan sköta mitt jobb, antingen genom att arbeta inne eller med en elcykel. Omställningspaket känns inte aktuellt, säger Tommy.

Seko Posten har förhandlat såväl lokalt som centralt för att rädda Tommys anställning, men har inte mött någon förståelse. Sekos förhandlingsorganisation har beslutat att ogiltigförklara uppsägningen.

-Postnord har gjort en omorganisation i Mora med enbart bilar. Det utesluter Tommy. Vi har hela tiden menat att de borde gjort tvärtom, en organisation som omfattar Tommy, säger Ulrika Nilsson från Seko Posten.

Hon framhåller att Postnord ser allt mindre till individen och bara tar hänsyn till det som är mest effektivt.

-Det finns en ovilja att lösa detta för individens skull. Tommy kan arbeta inne och cykla. Så är det, säger Ulrika Nilsson.