Under fyra år framöver kommer mer än tusen frivårdsinspektörer och deras chefer att utbildas i samtalsmetoden Stics, där klienter med hjälp av kognitiv beteendeterapi ska minska sin risk för återfall i brott. Sekotidningen har tidigare (nr 5 och 6 2013) berättat om metoden som utvecklats i Kanada av psykologen James Bonta.

Syftet är att behandla klienter med hög eller medelhög risk till återfall och den gruppen utgör majoriteten av frivårdens 20 000 årliga klienter.

I Sverige har Stics (Strategic training in community supervision) använts i ett försöksprojekt där 36 inspektörer och 219 klienter deltagit. Projektet anses ha varit framgångsrikt, men de forskare som utvärderar försöket är ännu inte klara med sina resultat.

Emma Ekstrand är t f chef för Kriminalvårdens utvecklingsenhet. Hon är glad och stolt över att frivården får möjlighet att använda en ny metod som enligt de kanadensiska forskarna är effektiv när det gäller att minska återfall i brott.

-Vi har inga återfallsdata ännu, men den första delrapporten från projektet visar att frivårdsinspektörerna arbetar mer strukturerat och konkret med hjälp av Stics. Så än så länge ser det bra ut även för svensk del, säger Emma Ekstrand.

Införandet av Stics kostar flera tiotals miljoner kronor, vilket enligt Emma Ekstrand ryms inom frivårdens budget. Pengarna behövs till utbildning av frivårdspersonalen, handledare och utbildare.