I sju år har han jobbat med EU-frågor. Den första halvan i Bryssel, där han jobbade hos Socialdemokraterna i parlamentet. Han var bland annat med och skrev parlamentets yttrande om Lavaldomen.

Då fick LO upp ögonen för honom och erbjöd honom jobb som EU-samordnare. Sedan kom frågan från förbunden i 6 F om han ville kandidera till EU-parlamentet för Socialdemokraterna.

Men han hamnade utanför valbar plats, som nummer tio på listan. I dag har S sex mandat och om opinionsmätningarna får rätt blir det sju mandat efter valet i maj. Han måste alltså kryssas upp tre platser – och det i ett val som inte särskilt många bryr sig om.

– Det är en utmaning, säger han. Jag reser runt på arbetsplatser och träffar mycket folk. Förhoppningsvis får jag dem att vilja rösta på mig och att de också blir ambassadörer för mig, pratar med andra. Men nummer ett är att få folk att rösta över huvud taget, sedan att de kryssar mig.

I förra valet till EU-parlamentet, 2009, var det bara 45 procent som röstade i Sverige. Nu uppger 50–55 procent att de kommer att rösta 28 maj.

– Det är ju ett legitimitetsproblem om folk inte går och röstar. Det är viktigt att rösta och det är viktigt att LO:s medlemmar röstar. I förra valet var det bara 35 procent ur LO-kollektivet som röstade. Motsvarande siffra för Saco var 85 procent. Då tycker jag att man ger bort politiskt inflytande i onödan.

Vilka frågor kommer du att driva om du blir invald?

– Ordning och reda på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna har ju presenterat ett nationellt tiopunktsprogram för det. Och åtminstone fem av de punkterna påverkas av EU. Till exempel Lex Laval och utstationeringsdirektivet, offentlig upphandling och huvudentreprenörsansvar är frågor som avgörs i EU.

För att uppnå ordning och reda vill sossarna reglera den fria rörligheten för tjänster. Bland annat genom införande av ett socialt protokoll, där de fackliga fri- och rättigheterna ska överordnas den fria rörligheten på den inre marknaden.

Moderaterna kritiserar Socialdemokraterna för att ”fiska i grumliga vatten”, alltså flirta med främlingsfientligheten genom att ställa krav på att den fria rörligheten inom EU ska regleras.

– Så är det ju inte, säger Johan Danielsson.

– Vi pekar inte ut dem som kommer hit och jobbar utan vi vill åt de oseriösa företagen som utnyttjar dem. Om de oseriösa inte kan dumpa löner och villkor och på så sätt konkurrera ut seriösa företag undanröjer man ju ett argument för de främlingsfientliga.