– Det kom som en blixt från en klar himmel, säger Katarina Larsson som är facklig representant.

Nu har de gått drygt en vecka och personalen packar som bäst ihop kriminalvårdens saker i lådor och flyttar ut alla möbler som migrationsverket inte vill ha.

– Det har skötts så otroligt dåligt och personalen far illa. Den enda informationen vi har fått är att det ska gå skyndsamt – men vad som händer och när – har vi ingen aning om. Vi är cirka 40 anställda och de flesta har arbetat här i över tio år och nu vet de ingenting om sin framtid. Folk pendlar mellan ilska, sorg och uppgivenhet. Jag har kollegor som har jobbat här i 28 år, säger Katarina.

Bergaanstalten gick från att vara en behandlingsanstalt till ett häkte för ett och ett halvt år sedan – en process som många tyckte var jobbig – och nu kom nästa slag.

– Vi fick inte den minsta förvarning. Vid förra måndagens morgonmöte mellan fack och arbetsgivare antydde arbetsgivaren att huvudkontoret meddelat att migrationsverket kanske var intresserade av lokalerna och på eftermiddagen samlade man personalen och berättade att anstalten stänger. De som inte var i tjänst blev uppringda under eftermiddagen för att få beskedet.

Personalen har fått beskedet att ingen ska mista sin anställning.

– Vi ska flyttas över till stora häktet i Helsingborg och den som vill har fått göra en intresseanmälan om att arbeta kvar här i migrationsverkets regi. Men vad vi får för arbetsuppgifter på häktet eller på asylboendet är det ingen som vet, säger Katarina och tillägger att hon är chockad över hur de har behandlats.

Roger Nilsson, facklig samordnare Seko krim, håller med.

– Jag blir förbannad över hur de hanterar personalen på Berga. Det finns ju lagar som styr hur man sköter en sådan här sak men det struntar man i här och ger besked helt utan förvarning. Det här är helt extremt och man börjar verkligen tröttna på kriminalvårdens sätt att hantera sin personal. säger Roger Nilsson.