Jonny Andersson ordförande i Seko Tele på Eltel hade gärna sett att restidsfrågan hade lösts i stället för att läggas i en arbetsgrupp.

– Sådan arbetsgrupper har vi ju sett förut. Förra gången var det arbetsmiljön och den har i alla fall jag inte sett något resultat ifrån. Så nu är det upp till bevis för den här arbetsgruppen.

För de anställda på Eltel är det just restiden den stora frågan enligt Jonny Andersson.

– Det kunde vi ha gått till konflikt på tycker jag. Men när det gäller till exempel individgarantierna har vi aldrig haft problem här, utan det brukar lösa sig.

Samma sak säger Nick Fortgens, ordförande på Seko Comhem.

– Jag hade gärna sett att vi kommit längre med restiderna. Individgarantierna har vi inte problem med här men det är ju en fråga om solidaritet med hela branschen så det är klart att det är en viktig fråga.

I övrigt är en ganska nöjd med det nya avtalet.

– Det är viktigt att framhålla att vi lyckats mota alla Almegas krav på försämringar. Vi har kanske inte tagit några jättekliv framåt, men det blev inte ett enda steg bakåt så det är bra.

Likadant resonerar Peter Wiklund som är ordförande för Seko förhandlingsorganisation på Telia.

– Det är ett långsiktigt arbete. Även om vi inte fick allt vi ville så har vi under flera år succesivt förbättrat avtalet och det är ett långsiktigt arbete som kommer fortsätta.

Han tycker att det är synd att man inte fick igenom individgarantierna. Däremot tror han att arbetsgruppen för restiden kan bli bra.

– Det är en bättre variant av arbetsgrupp, med opartisk ordförande och en tydlig deadline, och vi har nu möjlighet att driva konkreta fall, så jag tror det kan bli bra, säger Peter Wiklund.

Kjell-Åke Sommeryd, som är Seko-ordförande för sektion norr inom Telia, beklagar att det inte blev några individgarantier.

– Vi har haft problem med det. För några år sedan var det flera stycken som fick noll kronor i löneökning. Och jag har fått reaktioner på avtalet från en medlem just att garantierna saknas.

För de anställda i Teliasonera är inte restidsfrågan aktuell och innan konflikten fick han frågor om varför det var en av Sekos stridsfrågor.

– Men när jag förklarade att det finns kamrater på Eltel, Ericsson och Relacom som kan tvingas resa tre timmar på sin fritid så förstår folk förstås. Det är ju ett branschavtal och då ser det lite olika ut på olika arbetsplatser.

När Sekotidningen söker Stefan Lennström, som är avtalsansvarig för Telekom på Almega, för en kommentar hänvisar han till det pressmeddelande man skickat ut.

– Vi är mycket nöjda med att ha kommit överens med Seko om ett nytt avtal och därmed undvikit en konflikt inom telekomsektorn. En konflikt hade fått stora konsekvenser för företagen i branschen och för samhället i stort. Vi är idag helt beroende av att elektroniska kommunikationer fungerar, säger Stefan Lennström där.