För 1,3 miljarder blir Ådalsbanan modern
Norra Ådalsbanan mellan Långsele och Västeraspby/Nyland är tekniskt slut och är i behov av omfattande renovering. Rälsen är hårt sliten, sliprar och kontaktledningar behöver bytas ut.

Ådalsbanan för några år sedan. Nu är den i något bättre skick men är på väg utför igen
Banan används i dag enbart för godstrafik, men de industrier som använder den är desto mer beroende av att den fungerar. Det under håll som bedrivs ska bibehålla dagens låga standard, men samtidigt gör den låga hastigheten att rälsen slits ännu mer. Kurvorna är byggda för högre hastighet än 40 km/tim. Såväl industrin som kommunerna och flera riksdagsledamöter kämpar för att Ådalsbanan ska få vara kvar och rustas upp, helst till modern standard. Enligt Trafikverket en kostnad på 1,3 miljarder kronor. Om banan ska klara de allra tyngsta transporterna som i dag körs på anslutande linjer.
Det har funnits planer på upprustning ända sedan mitten av 80-talet. Först var det SJ, sedan Banverket och senast Trafikverket som tänkt och lovat totalrenovering. Men inget har
blivit av. I dag finns banan för första gången på 30 år inte med i någon planering.
I stället pågår en total översyn (åtgärdsvalsstudie) av hela det så kallade Ådalsstråket, från Sundsvall till Långsele. Studien är trafikslagsövergripande och ingen kan i dag säga om det blir en satsning på alla trafikslag, järnväg, väg och flyg, och i så fall vilka sträckor som blir aktuella. Större delen av Ådalsbanan, den nedre, rustades i samband med att Botniabanan byggdes. Den norra delen återstår. Såväl Trafikverket som kommunerna efterlyser ett politiskt beslut i frågan.