Pendeltågsstädarna har sedan MTR tog över driften av pendeltågstrafiken varit anställda hos underentreprenören Solreneriet. Efter ett turbulent år, med problem både vad gäller kvalitet och relation till facket, tar nu MTR hem städningen i egen regi. Något som välkomnas av Seko.

– Vi hade ett tydligt krav och det var att de skulle bli anställda på MTR pendeltågen, och det fick vi igenom. Det är positivt både för våra medlemmar och för verksamheten att den hålls samman, säger Thomas Gorin Weijmer, ombudsman på Seko.

Förhandlingarna om ett avtal för städarna ser han som en facklig seger, framför allt när det gäller pensioner och lönesystem.

– Vi fick kämpa hårt för att behålla pensionsvillkoren när städarna skulle gå över till Solreneriet för drygt ett år sedan och vi fick kämpa nu igen, men det gick igenom. Sedan är vi mycket nöjda med att återupprätta tarifflönerna som försvann när det började på Solreneriet.

En förbättring är även att de anställda kommer att erhålla SL-kort, rikskort och friskvårdsersättning vilket de saknat under tiden på Solreneriet.

Fick ni ge upp något?

– Det har gjorts vissa förändringar när det gäller arbetstiden för de som jobbar natt, där veckoarbetstiden blir något längre än tidigare.

Överenskommelsen omfattar att de cirka 165 medarbetare från Solreneriet, som arbetar med lokalvården inom pendeltågsverksamheten, övergår till MTR Pendeltågen den 1 maj. Uppdraget omfattar städning av stationer och tåg, samt klottersanering av fordon.