-Det här är en verklig facklig seger. Nu har vi chansen att förhandla fram ett nytt, bra avtal för våra 400 medlemmar, säger Lars-Inge Ehrenholm, ordförande för Seko på NTE.

Avtalsbråk inom kriminal­vården till central förhandling

Nyhet

Arbetsgivarverket ingrep

Enligt Seko har Arbetsgivarverket gjort klart för Kriminalvården att det inte går att tvinga in två förbund, Seko och Saco, på ett annat förbunds avtal. I det här fallet var det ST-OFR som tecknat ett avtal, som de båda andra förbunden sagt nej till.

-Vi kan inte gå med på den lösning som ST förhandlat fram eftersom det bland annat innebär lönesänkningar och obetald arbetstid, säger Lars-Inge Ehrenholm. Det är också skönt att det blir så här efter en sommar då arbetsgivaren försökte skrämma våra medlemmar över till ST.

Lokalt avtal

Avtalet på NTE är ett lokalt avtal som främst reglerar lön och arbetstid och det bygger på det centrala avtalet för Kriminalvården, kallat KV-Alfa.

Kriminalvården sa upp Sekos och Sacos avtal den 1 oktober i år och om arbetsgivaren fått sin vilja igenom skulle det ha upphört den 1 november. NTE:s chef Johan Mellbring har sagt till Sekotidningen att han anser att ST-OFR:s avtal självklart kan användas på all personal och att det är nödvändigt för att klara verksamheten. Och att Kriminalvården vill ha ett enda avtal på NTE, inte flera.

NTE fick olika besked från Arbetsgivarverket

Nu kommer Sekos avtal att fortsätta gälla fram till dess att ett nytt avtal tecknats.

Allt hårdare avtalsstrid inom kriminalvården

Nyhet

Johan Mellbring, chef för NTE, säger i en kommentar att Kriminalvården först fick besked från Arbetsgivarverket att det skulle gå att tillämpa ST-OFR:s avtal på samtliga anställda, men nu fått motsatt besked.
Vad tycker du om det?
-Ja, det ställer till det för oss, men det är den bästa lösningen i nuläget att personalen går på samma avtal som tidigare och behåller sina schema. Och så ska vi starta samtal om med alla parter så snart som möjligt för att hitta en hållbar lösning.