Det skriver de fem förbundsordförandena i Seko, Byggnads, Målarna, Fastighets och Elektrikerna i dag på DN Debatt.

Förbunden föreslår en satsning på 28 miljarder kronor per år i tio år framåt. Pengar som inte går att få loss från statsbudgeten, enligt 6F, men som förbunden anser går att få fram på andra

Enligt 6F kan de investeringar som föreslås skapa totalt 170 000 jobb.

”För regeringen är det ett gyllene tillfälle att låna pengar för samhällsekonomiskt lönsamma infrastrukturprojekt. Räntan är låg och ekonomin vill inte riktigt ta fart”, skriver de fem förbundsordförandena.

Sommaren 2014 presenterade 6F rapporten ”Bygg bort arbetslösheten”, med liknande förslag som i dagens debattartikel. Då konstaterades att det är svårt att få stöd för att ta bort överskottsmålet, som är ett tak för statens utgifter. De två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, är överens om att överskottsmålet ska ligga fast.

Kanske blir det lättare för Seko att få gehör för mer pengar till järnvägsunderhåll. Förra veckan påminde Seko Stockholm i en debattartikel i Aftonbladet, regeringen om löftet att dels satsa på underhåll av järnvägen, dels återföra det i statlig regi. Infrastrukturminister Anna Johansson, S, svarade att regeringen återkommer med pengar i vårbudgeten och att frågan om förstatligande av underhållet utreds.