Joakim Forsberg är praktikansvarig på Mälarenergi.

-Vi är intresserade att göra något för att öka branschens attraktivitet. Vi behöver rekrytera många nya på sikt och kan vi då hjälpa till är det även en vinst får samhället, säger han.

Mälarenergi har dock ännu inte bestämt om de ska haka på snabbspåret eller välja något annat projekt.

-Arbetsförmedlingen blir inkopplad hur vi än gör. Vi har snabbspåret, men också lokala projekt som vi gärna stödjer, säger Joakim Forsberg.

Sekos sektion på företaget välkomnar alla praktikanter, enligt ordförande Siw Ånevik.

-Vi får fortlöpande information och tycker att det är bra, säger hon.

Snabbspåret, som är ett initiativ från regeringen, drog igång redan våren 2015. Tanken är att arbetsmarknadens parter, arbetsförmedlingen och utbildningsanordnare ska samarbeta för att snabbare lotsa personer med erfarenhet från olika branscher in i jobb. Validering, mätning, av kunskaper ska kombineras med nödvändig utbildning. Ett arvode på 800 kronor per dag kan gå till lokala handledare på företagen.

Energibranschen är en av flera som visat intresse. Än så länge är det på planeringsstadiet. Det har tagit tid att ta reda på behov personal och bestämma hur ett snabbspår ska utformas i branschen. Dessutom verkar företagen uppmuntras att ta emot nya typer av praktikanter. Soledad Grafeuille arbetar med etablering och integration på Arbetsförmedlingen. Hon är optimist.

Hon berättar att Af har avtal med en skola som kan validera och ta emot och utbilda elever redan i höst, det finns intresserade företag som vill ta emot praktikanter.

Och Arbetsförmedlingen har hittat flyktingar i etablering med rätt erfarenhet. Av de senare är nio distributionselektriker och 362 ingenjörer.

Seko är positiva till arbetet, för att mångfalden behöver öka i branschen. Men också för att det finns ett rekryteringsbehov. 2600 personer behöver anställas de närmaste åren.