Det är försiktighet som gäller i hela organisationen, både i avtalsrörelsen och i det ordinarie fackliga arbetet, enligt Sekos avtalssekreterare Mats Ekeklint.

Sekos avtalssekreterare Mats Ekeklint

Det gäller även A-kassans personal.

Information om vad som gäller har gått ut till förtroendevalda och anställda.

I morgon tisdag har bransch kommunikation avtalskonferens. Den blir av, men med en kraftigt decimerad skara.

Bara möten i små grupper

–Det blir en jättekonstig avtalskonferens. Jag fattade beslutet själv och har bett alla som bor i Stockholm att komma, och alla andra att stanna hemma. Vi blir 11 personer istället för 40, säger Sune Blomqvist, ombudsman.

En förtroendevald från respektive Postnord, Citymail, Menzies och Swedavia deltar. Sune Blomqvist tror inte att det påverkar resultatet så mycket eftersom alla är väl förberedda.

–Men det är skillnad mot att vara en stor grupp som ställer sig bakom våra krav, säger han.

Annika Ödebrink är ombudsman för bland annat väg- och banbranschen. Hon säger att träffarna med arbetsgivarna fortsätter, men att alla är beredda på att det kan ändra sig vilken dag som helst.

Annika Ödebrink på ITF:s kongress i Singapore. Foto: Stefan F Lindberg

–Vi har inga restriktioner på att träffas i små grupper. I dag träffar vi Byggföretagen och vi är sex personer plus en på länk. Företrädarna från Skanska har reseförbud så de är inte på plats, säger hon.

Hur stora grupper får det vara?

–Vi är lite mer generösa än Österrike som satt en gräns vid fem personer, säger Annika Ödebrink.

När det gäller avtalsrörelsen generellt säger Mats Ekeklint att det just nu är oklart hur det blir med förhandlingar med motparterna om löner och villkor. Det hänger på hur industrin gör.

Sjöfolk ställer in årsmöte

–Vi måste invänta resultatet av industrins förhandlingar och vi är beroende av vad som händer där. I dagsläget vet vi ingenting om det, säger han.

Seko har gått ut till förbundets förtroendevalda, klubbar och regioner med uppmaningen att i första hand kommunicera digitalt. Förbundet tar heller inte emot besökare i verksamheten om det inte är helt nödvändigt.

–Om man har möjlighet ska man inte träffas i stora sällskap, utan ta möten på telefon eller med video, säger Mats Ekeklint, Sekos avtalssekreterare.

När det gäller fackliga kurser väntar Seko på besked från LO, som väntas fatta beslut i närtid.

Seko Sjöfolk ställer in sitt årsmöte, som skulle ägt rum om två veckor. Seko har beslutat att årsmöten kan flyttas fram till 30 april. Seko sjöfolk beslutar på onsdag när årsmötet ska hållas.

Utbildningar ställs in

Sekos A-kassa har kontor på fyra platser i landet.

–Det är bra att vi har kontor på flera ställen, vi blir mindre sårbara på det sättet och utbetalningarna kan fortsätta, säger Affe Mellström, chef för A-kassan.

I Stockholm arbetar alla handläggare hemma efter att Folkhälsomyndigheten i dag måndag gått med en sådan rekommendation. På övriga tre kontor är handläggarna på plats. Alla utbildningar är inställda, liksom onödiga resor.

–Vi följer myndigheternas riktlinjer, säger Affe Mellström.