Det uppger Seko:s fackklubb på häktet.
Chefen för häktet, Kriminalvårdens generaldirektör och regionchefen för Stockholm säger att bemanningen var tillräcklig.
– Vi har haft den här bemanningen i flera år, utan några problem, säger Agneta Kempe, kriminalvårdschef vid häktet. Det finns ingen anledning att ompröva det.
Men nu har det ju inträffat ett dödsfall. Tycker du ändå att bemanningen har varit tillräcklig?
–Jag kan inte se annat, säger hon.
Generaldirektör Inga Mellgren säger att varje häkte får bemanna efter sina resurser och det ser hon inga problem med.
–Vi har en begränsad ekonomi, säger hon. Facket vill alltid ha mer personal.
Gunilla Ternert, regionchef i Stockholm, säger att den bemanning som finns i Huddinge är den normala för häktena i Stockholmsområdet, så vitt hon vet.
–Jag kan inga detaljer, säger hon.
Seko:s klubb på häktet i Huddinge tog så sent som för några veckor sedan upp behovet av högre bemanning på rastgårdarna. Särskilt i den del där intagna med restriktioner befinner sig. Där är de intagna som anses vara de största säkerhetsriskerna.
Det arbete som utförs i dag blir i praktiken ett ensamarbete, som enligt facket inte är tillåtet.
Klubben möttes av svaret att pengarna inte räcker och att det finns kameraövervakning. Arbetsgivaren ansåg inte att det förekom något farligt ensamarbete.
Klubbordförande Patrik Öhrnell:
– Det är tråkigt att behöva säga vad var det vi sa, säger han. För kanske åtta år sedan var det tre vårdare med under rasten uppe på taket, två med den intagne och en som bevakade. I dag är det bara två, varav en bevakar.
Enligt Patrik Öhrnell är rastgårdarna på taket mer otillgängliga än övriga på häktet. Den personal som är närmast och som larmas om något händer måste springa upp på en brandtrappa och det tar någon extra minut.
– I dag var branddörren tack och lov upplåst. Den brukar vara låst.
Enligt facket har personalen på häktet bra utbildning. Det märktes också under arbetet med att ta hand om den intagne och den misshandlade vårdaren, enligt Patrik Öhrnell.
Den personal som var närmast händelsen har fått ett bra omhändertagande. I morgon kallas extrapersonal in så att ordinarie personal kan gå igenom händelsen.
Enligt Kriminalvården var den intagne som utförde misshandeln tidigare dömd för våldsbrott och häktad för det. Han har varit på häktet tidigare.
Polisen har startat en förundersökning om mord. Och Kriminalvården gör en egen uredning. Än så länge är detaljerna om händelsen inte klarlagda.
Till sist under presskonferensen på måndagseftermiddagen konstaterar Gunilla Ternert, regionchef, att något trots allt måste ha gått fel, annars hade dödsmisshandeln aldrig inträffat.
Seko:s ordförande Janne Rudén lyfter i en kommentar fram de undersökningar som Seko gjort och som visar att sex av tio kriminalvårdare upplever hot och våld på jobbet.
– Nu är det för första gången i svensk kriminalvårdshistoria en anställd som har fått sätta livet till. Utvecklingen inom kriminalvården är inte acceptabel, vilket SEKO under lång tid påpekat, säger Janne Rudén. Det är dags att politikerna vaknar och anslår mer resurser.