De italienska anstalterna har femtio procent fler intagna än det finns plats för, samtidigt som antalet vårdare per intagen sjunkit drastiskt.

Det gjorde enligt facken situationen explosiv redan innan viruset kom till Italien, men oron för smittan blev gnistan som tände elden.

Ett stort problem är att alla besök stoppats på anstalterna, men nästan ingen av dem har utrustning för att låta de intagna prata med sina anhöriga i videosamtal.

12 döda

I Italien är också det rent praktiska viktigt vid besöken, eftersom familjerna har med sig mat, kläder och annat som behövs. Därför har både oron för hur ens nära mår, samtidigt som uteblivna leveranser av det lilla extra, gjort livet på de överfulla italienska anstalterna ännu svårare.

På 27 anstalter har de intagna förstört stora delar av inredningen och även attackerat vårdare. Resultatet är skador för över 350 miljoner kronor, 19 intagna som lyckats fly och fortfarande är på fri fot, 12 intagna som dött av överdoser sedan de stulit metadon från sjukvårdsavdelningarna, och 41 skadade vårdare.

Enligt Stefano Branchi från facket FP-Cgil kunde det blivit mycket värre om inte kriminalvårdarna hanterat det som de gjorde.

– När protesterna började tvingades vårdarna i de allra flesta fall gå iväg från anstalterna tills förstärkning kom, eftersom vi har mellan 90 och 180 intagna att övervaka per vårdare. Men så fort förstärkning kom började de förhandla för att få slut på protesterna, säger han.

”Rädslan är stor”

Det fungerade på de allra flesta ställen, även om förhandlingarna blev flera timmar långa. Men på några anstalter, som Modena i norra Italien, lyckades de intagna förstöra stora delar av anstalten, och även komma åt metadon och andra läkemedel, innan de stoppades.

Det är inte bara de intagna som protesterar mot att det inte görs tillräckligt för att begränsa smittan av covid-19 på anstalterna. Personalen jobbar i princip utan skyddsutrustning, och det finns inga utrymmen för att isolera nyintagna som kan vara smittbärare.

– Vi har fått två ansiktsmasker och ett par gummihandskar per vårdare. Rädslan bland kollegorna är stor, konstaterar Stefano Branchi.