Valle Karlsson tillträdde som ordförande för Seko i april i år och har under hösten besökt några arbetsplatser för att träffa medlemmar och lära sig mer om olika branscher. Själv har han arbetat som lokförare.

Besöket i Göteborg var det första inom Kriminalvården.

-Målet är att jag och vice ordförande Gabriella Lavecchia ska besöka så många arbetsplatser som möjligt framöver. Vi ska vara medlemsnära, synas ute bland medlemmarna, säger Valle Karlsson.

Valle Karlsson möter Magnus Robertsson, Susanne Wikenstam och Annica Stjernblom.

-Lönerörelsen är klar och jag kan inte ert lokala avtal särskilt mycket, sa han.

Men de medlemmar som samlats på NTE:s två arbetsplatser i Göteborg ville inget hellre än att tala om just det, löner och arbetsvillkor.

Valle Karlssons löfte att ta med sig personalens principiella frågor i sina kontakter med politiker i riksdag och regeringen var det ingen som nappade på.

Istället lyfte medlemmarna att de har långa arbetsdagar, som det blir allt svårare att orka med. Inställelsetiden är klockan 06-21 och allt oftare arbetar de som kör fjärrtransporter 12 timmar per dag, flera dagar i sträck.

Problemen beror delvis på att transportplaneringen sker i Arvidsjaur, långt från den dagliga verksamheten i Göteborg. All transportplanering sker i Arvidsjaur sedan Kriminalvården utlokaliserade den lokala planeringen för ett antal år sedan.

NTE kör 65 000 transporter varje år och fler ska det bli, liksom fler anställda. Med början i april i år tar NTE successivt över polisens och andra myndigheters transporter. Allt går genom den centrala planeringen.

-De har inte kunskap om klienterna vi kör och de saknar lokalkännedom. Det fungerar inte, våra scheman blir inte hållbara, sa Markus Hansson, transportör som arbetat på NTE i många år.

Birgitta Ehrenholm och Markus Hansson

Birgitta Ehrenholm, även hon transportör, förklarade vad bristande kunskap om klienterna kan leda till.

-Vi kan möta en klient som inte alls är redo att åka och vi måste vänta. Planeringen kan ha placerat personer i samma bil som inte ska åka tillsammans. Samtidigt har vi förlorat vår befogenhet att fatta beslut om handfängsel, om det inte är akut, sa hon.

Valle Karlsson noterade och ställde frågor.

-Arvidsjaur verkar vara ett spännande besöksmål, konstaterade han.

Av de frågor som kom upp under dagen på var det framför allt de stora löneskillnaderna bland Kriminalvårdarna på NTE som Valle Karlsson reagerade på. Lönerna är individuella, men det är inte förklaringen. Istället beror skillnaderna på när individen anställdes. Det kan skilja flera tusen kronor mellan nyanställda.

-Det får ni jobba med, sa Valle Karlsson, och vände sig till det lokala fackets representant, tillika nationell ordförande för Seko på NTE, Lars-Inge Ehrenholm.

-Det gör vi, svarade Lars-Inge. Men det är inte lätt.