– Det känns roligt att få vara med på riktigt men för mig personligen är det inget drömscenario att åka precis nu, säger Patrik Gustavsson som är tekniker på F17 i Ronneby, där planen har sin hemvist.
   Anledningen är en fyraveckors bebis och en två och ett halvt-åring där hemma.
   – Jag lämnar ett jättelass på sambon som ju måste sköta även mina sysslor. Men för mig blir det ju att jobba som vanligt fast med lite skarpare läge.
   Han fick beskedet bara tio minuter innan Sekotidningen får tag på honom på telefon. Så ännu har han inte så många detaljer klara för sig.
   Enligt uppgift handlar det om sex till åtta JAS-plan som ska skickas ned. De svenska planen ska endast hjälpa till att upprätthålla flygförbudet och inte anfalla mål på marken. Två till tre månader räknar Sverige att man ska delta.
   – Vad jag hört nu är att vi kommer åka inom 48 timmar och stationeras på Kreta. Där är norrmännen redan och det är bra eftersom vi övat med dem tidigare, säger Patrik Gustavsson.
   Han är tekniker och har hand om piloternas skyddsutrustning. Allt från hjälm, över mask och dräkt till nödutrustning om planet skulle gå sönder.
   I somras var han i Afghanistan, så för honom blir det andra utlandstjänstgöringen. Men redan för två år sedan fick han frågan om han ville delta i uppdrag utomlands. Något han sedan dess har tränats för.
   – Alla försvarsanställda har ju skrivit på om utlandstjänstgöring så det är inget konstigt med det här. Det är det här vi tränats för och det vi jobbar med.
Är du rädd?
   – Nej, vi kommer ju vara på Kreta. Det känns som biltrafiken är det farligaste där.