ABF nord-östra Stockholm fortsätter att driva folkhögskolan i nya lokaler i Borlänge. Lärarna får behålla sina jobb, men övrig personal sägs upp. Skolan anser att en för stor del av de statsbidragen till verksamheten går till hyra för lokalerna.

Många är kritiska till beslutet och lägger skulden på LO, som man menar inte är intresserad av förslag som skulle rädda kvar verksamheten utanför Ludvika.

Läraren Örjan Svedberg som är facklig företrädare för folkhögskollärarna säger till tidningen Dalademokraten att LO varit iskallt till förslag från skolans ledning om att till exempel förlägga utbildning till Brunnsvik som inte ryms på Runöskolan. Istället hyr LO in sig hos privata entreprenörer.

LO:s ekonomichef Kjell Ahlberg säger till tidningen att LO:s styrelse beslutar att Runö norr om Stockholm ska vara LO:s utbildningscenter och att det inte är aktuellt att ha kurser på Brunnsvik. Om hyran säger han att en del beror på underhållskostnader som uppkom när folkhögskolan själv drev hela anläggningen.

Brunnsvik har under senare år också profilerat sig genom nya estetiska utbildningar bland annat Brunnsvik konst, som har lärare med bakgrund från Konstfack i Stockholm.