Strejken utlöstes sedan samtal mellan facket CWU (Communication workers union) och den brittiska posten Royal Mail misslyckats sent på onsdagen. Situationen mellan parterna är mycket spänd. Royal Mail har rekryterat 30.000 extra anställda för att mildra strejken och klara julrushen. Facket ser dem som strejkbrytare och har vänt sig till domstol.
Läget har förvärrats av regeringens agerande. Den ansvarige statssekreteraren för posten, Lord Mandelson, anklagas för att förvärra situationen av både vänsterflygen inom regeringspartiet Labour och av CWU.
–Sanningen bakom denna konflikt är att Lord Mandelson i maskopi med ledningen för posten tydligen känner att det är tid att ge igen för att vi besegrade dem när de förslog privatisering av verksamheten, säger David Ward på CWU i brittisk press.
Lord Mandelson har anklagat facket för att äventyra Royal Mails framtid. Just när det finns en liten ljusning i den ekonomiska krisen händer detta, småföretag kommer att visa ilska mot facket och större kunder kommer att gå över till det alltid fungerande internet om de kan, varnar Mandelson.
I den första delen av strejken lägger 40.000 postanställda ner arbetet. Anställda på postcenter och chaufförer strejkar i dag. I morgon, fredag, tas 78 000 brevbärare och postsorterare ut i strejk. Varje del pågår i 24 timmar.
CWU känner att de har starkt stöd bland medlemmarna för sina åtgärder. I en medlemsomröstning bland 80.000 berörda medlemmar röstade 3 av 4 för strejken. Facket är inte bara oroligt för sysselsättningen. De anser att villkoren för de anställda också kommer att försämras om ledningen av Royal Mail genomför moderniseringen enligt sina planer.
CWU motsätter sig inte en modernisering. Posten behöver nya, moderna sorteringsmaskinen är parterna överens om. Men facket menar att arbetsvillkoren förändras på ett oacceptabelt sätt. Ett exempel är brevbärare som tilldelas så stora distrikt att de inte klarar utdelningen på ordinarie arbetstid, utan måste arbeta över utan betalning.
Royal Mail, å sin sida, anser att stora förändringar måste ske. Antalet försändelser har minskat med 10 procent och det innebär uteblivna intäkter på många miljarder kronor. Royal Mail fruktar också att kunder som lämnar posten inte återkommer.
Strejken sker under upptakten till den ökade brevskörden under inför julhelgen. CWU har förklarat att man under veckan ska besluta om ytterligare strejker. Den upptrappning som nu sker har föregåtts av lokala endagsstrejker på många olika orter under tre månaders tid.
De 30.000 extraanställda som Royal Mail tagit in vill ledningen i företaget se som de vanliga säsongsarbetarna i julrushen. Ledningen förklarar också att de ska hjälpa till med den extra anhopning av post som har uppstått när tvådagarsstrejken är över.
CWU ser de 30.000 som strejkbrytare, eftersom Royal Mail vanligtvis tar in 15.000 säsongsarbetare i julruschen. Därför kommer en domstol att få avgöra om postledningen följt de brittiska arbetsmarknadslagarna.
Redan under morgonen på strejkens första dag har båda parter förklarat sig beredd att ta konflikten till medling, men Royal Mail vill bara anlita medlare om CWU blåser av konflikten.
Carl von Scheele