Varför ville du utveckla ditt skrivande?

– För att det finns en stor arena där vi inom LO-förbunden har en plats att ta. Mina texter utgår ofta från min och mina kollegors vardag, det finns många frågor som sällan lyfts ur arbetarnas perspektiv i massmedia. 

Det finns många frågor som sällan lyfts ur arbetarnas perspektiv i massmedia.

Ida Lindouf, brevbärare i Sundsvall

 Publiceras dina texter någonstans?

 – Jag började skriva insändare till lokalpressen. Jag har alltid varit en skrivande person, har haft sekreteraruppdrag i fackliga sammanhang och jag gillar att ansvara för medlemsutskick och annat. För några år sedan blev jag kontaktad av den S-märkta lokaltidningen Dagbladet och började skriva krönikor i den var fjärde vecka. Jag turades om med bland annat en förtroendevald inom Byggnads. Dagbladet lades sedan ner och jag hade uppehåll ett tag. Men vid årsskiftet började jag igen, men för borgerliga Sundsvalls tidning som nu har även en S-märkt ledarsida. 

Hur såg upplägget för skrivarkursen ut?

– Det var ett samarbete mellan LO-förbunden och arbetsrörelsen här i regionen. Kursen gavs digitalt genom ABF under ett par kvällstimmar varannan vecka och leddes av en lokal ledarskribent. Från början var vi runt 50 anmälda, men en hel del droppade av.

Lärde du dig något av kursen?

– Absolut! Jag fick verktyg för hur man inleder lockande, hur man förtydligar vinklar, sätter rubrik med mera. Jag tänker att det här är något som fler aktiva i förbundet skulle kunna dra ihop även på andra platser i landet. Vi kan synas och höras mer, och även berätta när vi gör framsteg! Det kan kännas läskigt att ta plats, men själv har jag blivit förvånad över all den kärlek och pepp mina publiceringar ger. Jag har hittills varit helt förskonad från näthat.

Ida Lindouf

  • Ålder: 45 år
  • Bor: Sundsvall
  • Gör: Brevbärare och fackligt förtroendevald
  • Familj: Man och två barn
  • Intressen: Lappa och laga kläder

Om kursen

Skrivarkursen ”Vässa din penna och ta makten” pågick med fyra tillfällen på distans under februari och mars 2022. Jonas Bergström, ledarskribent på Tidningen Ångermanland, var kursansvarig. ABF arrangerade i samarbete med LO-förbunden i Västernorrland.