Brakförlust för Postnord
Postnord gör en förlust på en miljard fjärde kvartalet 2016. Främsta anledningen påstås vara den danska delen, där digitaliseringen slagit hårt mot brevverksamheten. Nu väntar kraftiga nedskärningar i den danska personalstyrkan.
Omkring 1000 tjänster per år de närmaste 3-4 åren ska försvinna från den danska delen av Postnord. Det i kombination med en helt ny produktionsmodell i Danmark ska komma tillrätta med de stora förlusterna. För svensk del ser det något ljusare ut.
– Även om brevvolymerna minskar också i Sverige så är vi idag inte i närheten av det danska tappet. Den svenska delen gick trots allt med 847 miljoner i vinst så det finns en obalans i koncernens lönsamhet som är allvarlig. Min uppfattning är att de danska problemen ska hanteras i Danmark och det är ju vad Håkan Ericsson (koncernchefen) signalerar också, säger Johan Lindholm, ordförande för Seko Posten.
Till Dagens Nyheter säger Håkan Ericsson att de danska kostnaderna inte kommer att innebära neddragningar i Sverige.
– Nej, varje verksamhet måste drivas efter sina förutsättningar. Vi har redan gjort kraftiga neddragningar i Sverige, säger han till DN.
En stor del av minusresultatet kommer från nedskrivningar relaterade till den danska verksamheten. Den nya produktionsmodellen innebär att man slår samman brev- och paketutdelningen, vilka tidigare varit två olika verksamheter.
I en kommentar till bokslutet säger Håkan Ericsson att omställningen av Postnord Danmark kommer ta flera år att genomföra och medföra stora kostnader.
Framförallt handlar det om ett generöst omställningsavtal som en tredjedel, drygt 3000, av de danska postanställde omfattas av och som beslutades om när danska posten bolagiserades år 2002. Om de blir uppsagda får de tre årslöner.
Enligt Postnord har de danska brevvolymerna minskat med 90 procent sedan år 2000. Det är till stor del effekten av ett politiskt beslut om att all kommunikation mellan myndigheter och medborgare ska ske digitalt.
– Det är politiska beslut som ligger bakom det här, så det är upp till ägarna att se hur man ska göra och det verkar man göra nu, säger Johan Lindholm.
För de anställda i Sverige ser han inget direkt hot i dagsläget.
– Det är redan otroligt tufft ute i produktionen med minskande brevvolymer, men samtidigt ökar e-handel och paket. Men det är klart, om nedgången för brev ökar så kommer man vara tvungen att göra något här också.
Danska medier rapporterar att det för 2017 handlar om cirka 1000 tjänster som kommer att försvinna.
– Ägarna, alltså den danska staten, måste säkerställa att omställningen sker på ett ordentligt sätt. Vi kan inte förhindra minskningen av brev eller uppsägningarna. Men det måste ske med bra villkor, säger Mads Andersen från den danska facket 3F, till Fagbladet3F.