Förhandlingarna mellan Seko och Solreneriet om den nya organisationen är klar och det visar sig att fler sägs upp än företaget uppgav från början. Ombudsman Carolin Evander, som förhandlat tillsammans med lokala företrädare, är arg.

-Vi har hela tiden frågat hur många städare som ska vara kvar i den nya organisationen och svaret har varit 120. Nu blir det 113. Det visar hur lite de vet om verksamhetens behov, säger hon.

Efter att medlemmarna fick sina besked stod det klart att Solreneriet inte anser att de som sägs upp har företrädesrätt till återanställning. Företaget hänvisar till att flertalet varit anställda mindre än 12 månader och då gäller inte reglerna om företrädesrätt. Seko hävdar att anställningstiden på ISS, som skötte städningen fram till december 2016,  ska räknas in.

-Vi är oense där och förhandlingarna fortsätter, säger Carolin Evander. Vi har nått en bra uppgörelse och det är att de som tvingas gå ner i arbetstid får behålla sin heltidslön i två månader efter att den nya organisationen införs den 1 september.

Victor Cruces

Victor Cruces är en av dem som mister sitt arbete. Han är besviken och känner stor sorg.

-Jag har haft en bra tid på pendeln, många fina arbetskamrater, många bra dagar på jobbet. De sista sex månaderna, sedan Solreneriet tog över från ISS, har dock varit mentalt utmattande, säger han.

Vi träffas på Älvsjö station dagen efter att arbetsgivaren har meddelat sitt beslut. Efter en stund sluter kollegerna Li Wang och Carola Vasquez upp. Det är lunchtid.

Victor, Li och Carola har fått olika besked. Medan Victor måste sluta erbjuds Li att fortsätta på 40 procent. Carola behåller sin heltidstjänst.

När vi ses är det oklart på vilken station Li och Carola ska jobba och hur schemat blir. Carola Vasquez oroar sig för att få många eftermiddagstimmar.

-Jag har barn och måste hinna hem i tid för att hämta dem, säger hon.

Li Wang tycker att det är konstigt att företaget säger att hon bara ska arbeta 40 procent av sin tidigare heltid, och sedan ”tröstar” henne med att det kommer att bli mycket mertid.

-När jag fick beskedet på ett möte med arbetsledningen sa de så. Du kommer att få mertid. Varför minskar de min arbetstid, när de redan nu vet att jag ska få mer jobb?

Li Wang

Li säger att personalen hela tiden misstänkt att det skulle bli nedskärningar.

-Först skulle 60 bort, så räddade facket jobben så att alla fick komma över från ISS. Sen kommer det här. Det tog sju månader tills katastrofen var här. Vem vet vad som händer framöver.

I slutet av juni varslade Solreneriet 90 städare om uppsägning. En ny organisation ska ersätta den gamla och 120 av drygt 180 städare vara kvar, uppgav företaget. Solreneriet, underleverantör till MTR, som kör pendeltågen sedan december 2016, har gått med förlust hela våren. Enligt uppgift har företaget förlorat 17 miljoner. Ägarna, som finns i Finland, har skjutit till pengar för att rädda verksamheten och ställt krav på besparingar.

Orsaken till den dåliga ekonomin är att ersättningen från MTR inte räcker till. Solreneriets vd Tina Wessman Hellstadius att det varit för många anställda.

–Alla har känt till övertaligheten, säger hon, men det är först när vi lärt känna organisationen som vi vet hur vi ska lösa den.

Hon hävdar att arbetet kan bli mer effektivt med nya städmetoder. På så sätt ska man klara städningen med färre anställda.

Något som städarna på Älvsjö avfärdar. Tiden med Solreneriet har varit allt annat än effektivt, menar de. Och få tror att det blir bättre med en ny organisation.

-Det har inte varit någon arbetsledning och planering under tiden med Reneriet. Tidigare planerade vi som städar och arbetsledarna arbetet tillsammans. Det senaste halvåret har det gått på rutin, säger Victor Cruces.

Carola Vasquez

För de som arbetar kvar på stationer och i depåer blir arbetet tufft. Färre ska göra samma jobb och mer än så. Solreneriet har tagit på sig fler uppgifter än ISS hade, säger flera städare. Många kommer att få byta schema och arbetsplats.

-Nu jobbar två städare på varje station plus en som plockar tidningar. Framöver blir det en städare kvar och en på deltid som plockar tidningar. Vi som blir kvar är ledsna över att mista våra kolleger samtidigt som vi är mycket oroliga för om vi ska orka med jobbet, säger Freddy Soto, skyddsombud för Seko.

Victor Cruces hoppas att han ska få möjlighet att gå någon utbildning via Trygghetsrådet när uppsägningstiden är slut. Han arbetar sin sista dag den 10 november.

-Vi trodde vi skulle få träffa Trygghetsrådet omedelbart, men det dröjer tydligen, säger han.

För de som arbetar kvar på stationer och i depåer blir arbetet tuffare. Många kommer att få byta schema och arbetsplats.