Båda parter tackade i dag ja till medlarnas slutbud och det avtal som tecknats ligger i linje med övriga avtal på arbetsmarknaden, 6,8 procent. Arbetstidsförkortningen, som nu blir 63 timmar, i likhet med andra energiavtal, är värt 0,5 procent.

6,3 procent tas ut i löneökningar. 2 procent första året, därefter 2 respektive 2,3 procent.

Sekos företrädare är nöjda med uppgörelsen och särskilt med att kravet på nio timmar utökad arbetstidsförkortning gick igenom.

–Vi ser hur de pressade arbetstiderna inom branschen skapar större och större arbetsmiljöproblem. Därför är det en framgång att vi till en arbetstidsförkortning, säger Valle Karlsson, Sekos avtalssekreterare.  

KFS förhandlingschef Claes Blomgren är nöjd med avtalet och särskilt med att det håller sig till märket inom på övriga arbetsmarknaden, 6, 8 procent. Han vill dock inte beskriva det som att Seko fick igenom kravet på nio timmars arbetstidsförkortning.

–Nej det stämmer inte, Vi har fått ändrade arbetstidsåtgärder som innebär att det finns nio timmar som arbetsgivaren bestämmer hur de ska tas ut, antingen i tid eller pengar, säger Claes Blomgren förhandlingschef på KFS.

Han understryker att huvudregeln dock är ledighet.

Ledigheten blir på så sätt jämförbar med andra avtal inom energibranschen, vilket KFS och Seko välkomnar.

Valle Karlsson håller delvis med om att den utökade arbetstidsförkortningen inte är absolut. Det finns en möjlighet för företagen att inför ett verksamhetsår meddela att man inte vill lägga ut de nio timmarna som ledighet. Det ska motiveras.

–Det ska meddelas den lokala fackliga organisationen, som kan förhandla och hänvisa till avtalet där partsavsikten är att de nio timmarna i första hand ska vara ledig tid, säger Valle Karlsson.

Claes Blomgren vill rikta ett särskilt tack till medlarna som har tycker gjort ett mycket bra jobb. De har stöttat parterna.

–Vi har tackat ja till samtliga tre bud, till sist fick vi ett avtal.

I övrigt innebär det nya avtalet en översyn av visstidsanställningar, ett ansvar för arbetsgivarna att förhandla när elektronisk övervakning införs samt en att utreda möjligheten att reglera arbetsgivarens ansvar för anställningsvillkor hos underentreprenörer.

Seko strandade förhandlingarna för ett par veckor sedan och lade ett varsel om konflikt mot 130 kommunala energibolag. Medlare från statliga medlingsinstitutet har sedan dess arbetat med att få fram en uppgörelse. Seko har att par tusen medlemmar på avtalsområdet.