– Vi vill att alla medlemmar ska kunna be- rätta om sin arbetssituation och föra fram att de vill ha en förändring. Det är viktigt att ingen hindras av att de inte är så bra på att skriva, säger han.

Janne Rudén vill också dämpa de outtalade kraven och förväntningarna på hur en motion ska se ut. Då tror han att fler motioner kommer in. Till årets kongress är det inte ens 100 motioner.

– Det räcker att motionen kan peka på ett problem, den behöver inte peka ut lösningen. Eller vara väldigt välargumenterad, säger han.

Kongressen 25–27 april är Janne Rudéns sis- ta som ordförande för Seko, och han avslutar med att lägga fram ett förslag till nya stadgar. Ett bra förslag, säger han och får medhåll av Sekos förbundssekreterare Anneli Jonsson, som för övrigt ställer upp för omval.

I höstas presenterade förbundsstyrelsen ett stadgeförslag som bland annat innebar att regionerna skulle avskaffas. Det var ett uppdrag från förra kongressen 2013, som beslutade att Seko skulle satsa mer på branscherna. Förslaget mötte hård kritik, och nu finns ett nytt förslag som ska behandlas av kongressen.

– Det nya är bättre, säger Janne Rudén och Anneli Jonsson. Vi får en tydligare organisation.

Det nya förslaget har en struktur där regionerna finns kvar, men där den demokratiska basen utgår från klubbarna. Enligt förslaget ska alla medlemmar tillhöra en klubb, som ska företräda medlemmarna i ”vått och torrt”.

Förhandlingsorganisationerna ska även i fortsättningen ha mandat att förhandla över- gripande i ett större företag med många klubbar, liksom att branschorganisationerna ska vara det samverkande organet i branschfrågor. Dessa ägs av klubbarna.

– På det här sättet täcker vi in alla medlem- mar, säger Anneli Jonsson. Fördelen med att ha kvar regionerna är att de kan samla organisationen regionalt för arbete med ung- domsfrågor, studier, jämställdhet och fackligt-politiskt arbete.

Av de knappt 100 motioner som ska behandlas av kongressen handlar en tredjedel om stadgarna. Av de återstående är det ett tiotal som får bifall av förbundsstyrelsen. Bland annat kravet på att återinföra avdrag för fackföreningsavgift och avskaffande av allmän visstid.