– När vi har våra egna kläder uppstår alltid frågor var man sätter larm och nycklar. Vi blir ju av med sådana saker på jobbet. Så det är en ren säkerhetshöjning, säger Frida Strandberg Landin, som är ordförande för Seko på Sis, Statens institutionsstyrelse.

På landets 32 Sis-hem bor unga med allvarliga psykosociala problem, ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård och vuxna missbrukare.

Arbetskläder är ett skydd mot smittor

– Pandemin har ju också satt smittor i fokus. Vi jobbar ju nära missbrukare och får ju väldigt mycket blod, kräks och saliv på våra kläder. Det är inte jätteroligt när det är de egna kläderna, säger Frida Strandberg Landin.

Seko har drivit frågan i flera år. Enligt myndigheten kommer alla som jobbar nära klienter ha fått arbetskläder senast 2023. 

– Tjänstekläder skapar trygghet och är ett sätt att tydliggöra rollen som statsanställd. Med ökad enhetlighet och tydlighet i vår profession kan vi förbättra arbetsmiljön, stärka tryggheten för våra placerade och på samma gång höja förtroendet för Sis som myndighet, säger Helena Müller vid SiS säkerhetsavdelning i ett pressmeddelande.

Sis: Vi vill inte se ut som polisen

Även tydligheten är en säkerhetsfråga, säger Sekos Frida Strandberg Landin.

Hon berättar om att personal blivit hotad med pistol av polis som trott att personalen varit inskrivna klienter.

– Herregud, då har det verkligen gått för långt. Men det är också viktigt att kläderna som tas fram nu inte signalerar uniform. Det är bra att man tagit höjd för. Vi vill ha arbetskläder, men inte se ut som polis eller kriminalvård. Det skulle bara försvåra vårt arbete.

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Sekotidningen och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.