Anställda förlorar pengar när Rallarmålarna går i konkurs
Järnvägsföretaget Rallarmålarna har gått i konkurs – fem banarbetare drabbas och förlorar hundratals övertidstimmar och semesterdagar.
Rallarmålarna var en av de entreprenörer som drabbades hårt 2019, när Trafikverket drog in på drift- och underhåll av järnvägen. Pågående arbeten avbröts eftersom pengapotten tog slut. Ett hundratal banarbetare på flera olika företag varslades.
Rallarmålarna vädjade till Trafikutskottet att agera, tillsammans med flera andra entreprenörer, däribland Scandrail. Men jobben återupptogs aldrig det året.
En medlem hade 600 timmar sparade och 40 semesterdagar. Han kunde inte få ut detta i pengar
I januari 2020 gick Scandrail, som funnits i järnvägsbranschen i 24 år, i konkurs. Enligt företaget var det ett resultat av Trafikverkets beslut.
”Historisk satsning på järnvägen”
2018 var framtidsutsikterna för dessa två företag en helt annan. Rallarmålarna hade investerat och vuxit från nio till nära trettio medarbetare i spåren efter infrastrukturminister Tomas Eneroths (S) löften om en ”historisk satsning på järnvägen”.
Det fanns med andra ord inga orosmoln vid horisonten.
– I dag är behovet av underhåll och service på järnvägen enormt, sa Mats Göransson, en av tre grundare och ägare av Rallarmålarna, i en intervju med Industritorget 2018.
Vid konkurser får anställda lön via den statliga lönegarantin, men bara det som tjänats in tre månader innan konkursansökan lämnats till tingsrätten.
Därför kan semesterdagar, komp- och övertidstimmar bränna inne. Vilket skett i fallet med Rallarmålarnas konkurs i juli.
Missnöje bland anställda
– En medlem hade 600 timmar sparade och 40 semesterdagar. Han kunde inte få ut detta i pengar, säger Sekos ombudsman Ola Johannesson.
– Det är just den här skulden som företaget hade, som medlemmarna har synpunkter på och är missnöjda med att de inte får ut. Men de ser inga problem med att hitta nya arbeten.
Rallarmålarna, som hade sin bas i Vetlanda i Jönköpings län, sysslade med målning, ombyggnad och nybyggnad av stolpar och elledning. Sekotidningen har sökt företaget för en intervju, men utan framgång.
Vad händer när företag går i konkurs
Företaget kan begära sig själv i konkurs. Även facket kan lämna in en konkursansökan.
Tingsrätten fastställer en konkurs och utser en konkursförvaltare. Konkursförvaltaren fastställer lönekraven för de anställda. Länsstyrelsen betalar ut via statlig lönegaranti.
Statlig lönegaranti ersätter intjänad lön för tre månader innan konkursansökan lämnades till tingsrätten. Även semesterlön omfattas, men under en begränsad tid.
Gäller alla arbetstagare, oavsett anställningsform. Maxtak för ersättning är motsvarande fyra prisbasbelopp (189 200 kronor under 2020).