Anna Johansson, som tidigare besökande ministrar, föredrog hur bra det går för Sverige: underskott som vänts till överskott, sjunkande arbetslöshet, ökad tillväxt och så vidare.

Men, påpekar hon, det finns också hot.

– Vi har i vårt land stora klyftor. Det finns människor som inte får del av den positiva utvecklingen, som känner att solen skiner på alla andra men inte på dem. Därför är det viktigaste målet för en socialdemokratisk regering att skapa ett jämlikt samhälle.

Då handlar det, enligt Anna Johansson, bland annat om schysta villkor på arbetsmarknaden.

– Man ska inte konkurrera med lägre och lägre löner utan med kompetens. Ett steg togs i går då Lex Laval revs upp vilket innebär att svenska fackförbund kan ta till stridsåtgärder för att få till schysta villkor för utstationerad arbetskraft.

Hennes tal var i mångt och mycket ett försvar av den svenska modellen. Hon påpekade att när regeringen tillträdde så handlade det om ungdomsarbetslösheten, nu är det de nyanlända som ska in på arbetsmarknaden, där man vill lagstifta om sänkta löner.

– Alla säger att de ställer upp på den svenska modellen, men det verkar bara vara läpparnas bekännelse. Antingen har borgarna inte förstått hur den svenska modellen fungerar eller så vill de slå sönder den. Det är arbetsmarknadens parter som ska sätta lönerna och ingen annan.