En man som jobbade med att gräva ner bredband i Leksand skadades svårt då han blev påkörd av en bilist.

– Det var på en 40-väg och man hade spärrat av ett körfält för att utföra arbetet. Då kommer ett rattfyllo och kör vid sidan av vägen för att komma förbi avspärrningen. När han kör upp på vägen igen kommer han in i arbetsområdet där han kör på en man, säger Johan Karlsson som är regionalt skyddsombud på Seko.

Bilföraren smet från platsen, men ett vittne följde efter och såg hur bilen efter några kilometer körde i diket. Bilförararen är nu misstänkt för flera brott, grovt rattfylleri, grov olovlig körning, obehörigt avvikande från olycksplats och vållande till kroppsskada.

Den påkörda mannen fördes först till Mora lasarett där man uppgav att hans tillstånd var kritiskt. Han fördes sedan vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han opererades. Hans tillstånd är nu stabilt, men han ligger fortfarande kvar på sjukhuset.

– Nu utreder vi  det här för att se om skydd och avspärrningar varit korrekta. Samtidigt är det ju svårt att skydda sig mot sådana här händelser, när någon medvetet bryter de avspärrningar som finns, säger Johan Karlsson.

Enligt Johan Karlsson var flera företag inblandade i arbetet vilket gör att det råder oklarhet kring vilket företag den påkörda mannen arbetade för. Anmälan till Arbetsmiljöverket ska dessutom ha skett på fel blankett vilket gör att myndigheten ännu inte har några uppgifter om olyckan.

Seko driver frågan att man alltid ska leda om trafiken vid vägarbeten och det är något Johan Karlsson framhåller.

– Om man gör det slipper man trafik helt och hållet och det skulle förbättra säkerheten avsevärt.