Enligt LO-TCO Rättsskydd beror minskningen på att det flesta som skadar sig på jobbet inte vet om att de både ska anmäla skadan och ansöka om ersättning, det vill säga livränta.

-Det är dessutom oklart när under en sjukskrivning som ansökan ska lämnas in. Det vet ingen, varken vi, facken eller kassan, säger Claes Jansson, chef för försäkringsenheten.

Minskningen av arbetsskadeansökningarna har också lett till att antalet ärenden hos LO-TCO Rättsskydd sjunkit och att hälften av juristerna på försäkringsenheten slutat.

Trots de kraftiga neddragningarna har ingen jurist behövt sägas upp. Några har gått över till Kommunal och Unionen, som valt att ta många ärenden på egen hand.
Det senare bekymrar Claes Jansson, chef för försäkringsenheten.

-Det betyder att vi inte längre har samma överblick över vad som händer inom arbetsskadeområdet eller med sjukförsäkringen. Vi vet inte om likartade ärenden är en del av en trend eller bara en slump, säger han.

I motsats till den allmänna uppfattningen är det lättare att få sin arbetsskada godkänd i dag än för 10-15 år sedan, enligt Claes Jansson,

-Det finns nytt vetenskapligt stöd för samband mellan arbete och arbetsskada när det gäller exempelvis ryggbesvär, utmattningssyndrom och hjärt- och kärlsjukdomar.

Före 2008, när rehabiliteringskedjan infördes, blev det en naturlig prövning när försäkringskassan skulle pröva om den sjukskrivne hade rätt till tidsbegränsad sjukersättning. Den ersättningen är borttagen. Och därmed en fast tidpunkt för ansökan.,

-Vi brukar föreslå att politikerna ska införa en sådan fast tidpunkt. Förslagsvis efter 180 dagars sjukskrivning.

Kanske det kan bli så. Regeringen har tillsatt en utredning om arbetsskadeförsäkringen som ska lägga fram förslag till förändringar om ett år.