Sekos ordförande på Vattenfall Jan Palmqvist säger till Sekotidningen att facket och Vattenfalls ledning ska inleda diskussioner om hur övertaligheten ska hanteras.

–Vi är just nu i planeringsstadiet. Vattenfall är dock en bra arbetsgivare, ingen kommer att bara kastas ut i kylan. Vi hoppas att alla som berörs kan få andra jobb inom koncernen, med eller utan omskolning, säger Jan Palmqvist. 

Lika nöjd är han inte med de affärer som företaget gjort och som delvis ligger bakom de lönsamhetsproblem som Vattenfall säger är orsaken till personalminskningen. 2009 köpte Vattenfall det holländska energibolaget Nuon till överpris.

–30 miljarder för mycket, säger Jan Palmqvist.

Han menar att dåvarande näringsminister Maud Olofsson, centerpartiet, tvingade företaget att köpa Nuon, mot varningsord från bland annat departementets egna experter. Anledningen skulle vara att Maud Olofsson ville framställa Vattenfall i dålig dager för att på sikt ha skäl att sälja bolaget.

Samtidigt som köpet av Nuon genomfördes protesterade Seko mot dåvarande vd Lars G Josefssons planer på att sälja eldistributionsnätet för att finansiera fler uppköp i Europa.

–Han ville slakta Vattenfall i Sverige och jag blev så förbannad att vi beslutade att våra representanter skulle lämna styrelsen, säger Jan Palmqvist.

Seko bojkottade styrelsen i ett halvår. Lars G Josefsson lämnade vd-posten 2010.

Vattenfall skriver i ett pressmeddelande att företaget har lönsamhetsproblem på grund av låg efterfrågan på el och att företaget därför måste spara totalt 4,5 miljarder kronor i år och nästa år.

–Vi har haft lönsamhetsproblem tidigare men då behövde vi aldrig säga upp folk, säger Jan Palmqvist.

Han konstaterar att företaget inte går med förlust, däremot kräver regeringen ökad lönsamhet. Förra året sänkte regeringen kravet på lönsamhet, för att åter höjas i år. Något som Jan Palmqvist tycker är märkligt.  

Vattenfall har meddelat att företaget kommer att se över alla tillgångar och även sälja en del anläggningar utomlands. Nya satsningarna ska koncentreras på förnybar elproduktion.   

Enligt Jan Palmqvist planerar facken på Vattenfalls företag i Tyskland att strejka i protest mot uppsägningarna.