Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Jag är på jobbet vid kvart i sex. Jag är lagbas och börjar med att skriva dagrapport om vad vi gjort dagen innan. Sedan kör vi igång vid halv sju och jobbar till fem sex.

Hur går jobbet till?

– Vi är fem i arbetslaget. En som kör läggaren som sprider ut asfalten, en som går på varje sida och reglerar kanter och tjockleken på asfalten, en som kör välten och en som går före och jämnar till och fixar.

Ni jobbar långa dagar?

– Vi har årsarbetstid. Säsongen är från 1 april till strax före jul. Därefter är vi lediga, så vi jobbar in den tiden under säsongen.

Vad gör du på vintern?

– Tar igen sådant som jag försummat. Fixar med huset och tar hand om familjen. Vi har tre veckors semester på sommaren också och så brukar jag ta en vecka föräldraledigt.

Vad är det bästa med jobbet?

– Det är ett fritt och omväxlande arbete och man får vara ute mycket. Det är skönt, i alla fall när det är bra väder. Nackdelarna är väl de tidiga morgnarna och att det är svårt att styra över tiden.

Hur ser det ut med olycksrisken på jobbet?

– Man är ju ganska utsatt när man är ute på vägarna och arbetsmiljön är något vi tänker på hela tiden. Själv fick jag en backspegel i ryggen en gång. Jag klarade mig utan skador men det kunde ha gått illa.

Daniel Kristensson

Ålder 40 år. Yrke Asfaltarbetare. Arbetsplats NCC Roads, Ystad. Bostad Villa i Hörby.