Vad gör du på jobbet?

– Jag brukar säga vad jag inte gör. Jag hjälper företagskunder på plats med allt som har med it, bredband, molntjänster och telefoni att göra. Installerar, säkrar överföring av data när företag byter mobiler.

Varför gör inte företagen det jobbet själva?

– Det är ofta inte svårt, men det tar tid från annat och jag och mina 15 kollegor gör det här hela tiden och kan göra det smidigt. Det är väldigt uppskattat. Särskilt nu i coronatider när personal flyttar jobbet hem. Vi kan göra det på ett enkelt sätt, fixa kontakt med servrar, sätta upp säkra bredband och liknande.

Hur hamnade du på det här jobbet?

– Jag vill ha kontakt med folk, älskar det. Jag hade gått från support till butiksjobb inom Telia av den anledningen. En dag fick vi besök av en personlig tekniker, jag frågade om jobbet och han sade att han skulle sluta. Det finns en annons, sade han.

– Jag kollade och det stod ”social tekniker” sökes. Men det var till 50 procent jag, så jag sökte. Tekniker var jag inte, men jag har lärt mig.
Du är ute mycket på vägarna och besöker folk i hemmet.

Är det riskfyllt?

– Jag är inte rädd, om något händer så ska vi dra direkt. Jag blev påkörd på motorvägen en gång, bilen kvaddades. Jag klara- de mig bra, men det var läskigt.

Vad är bäst med jobbet?

– Mötet med människor och att lösa problem. Det finns så många olika lösningar. Ibland kommer vi ut och tänker ”det ska inte gå att göra så här, men det går uppenbarligen”. Jag går på moln varje gång jag hittat rätt.

Personlig tekniker

namn Peter Lihnell.
ålder 40 år.
yrke Personlig tekniker på plats. arbetsgivare Telia.
fritid Är en nörd och spelar alla tänkbara spel, såsom rollspel och figurspel.