Vad gör du på jobbet?

– Jag jobbar i Uppsala med omnejd. Det är 90 procent ensamarbete. Jag kör runt och underhåller och reparerar trasig belysning.

– Men jag har även specialuppdrag. Jag har hand om alla elljusspår runt i länet, byter lampor och armaturer. Och kollar att spåren är schyssta. Och även en del arbeten åt konstnärer som har olika projekt i Uppsala. Det kan vara att en specialtillverkad stolpe ska sättas upp.

Har arbetet förändrats genom åren?

– Jag har jobbat med det här i nio år. Arbetssättet har inte ändrats så mycket. Däremot har vår avdelning vuxit. Jag har många nya kollegor och mer jobb. När jag började var det många inhyrda från bemanningsföretag. Nu är vi ännu fler än då, men så gott som alla är anställda. Det är ett positivt steg i rätt riktning.

Vad är det roligast på jobbet?

– Jag kan få svetsa, snickra, skruva och koppla el. Min vardag är inte bara samma hela tiden. Passar mig som handen i handsken.

Hur är det när du jobbar nära trafiken?

– 60-vägar och uppåt använder vi TMA-bil (skyddsfordon, reds. anm.) Annars har man sin bil vid vägkanten med guppskylt och gulblinkers. Tycker man trafiken kör för fort, och det känns lite läskigt, då brukar man ringa en kollega som kommer och ställer sig bakom med sin bil. Och agerar bromsskydd. Så man får en liten buffert. Men normalt sett är det inget problem.

Hur är ditt arbete på sommaren kontra vintern?

– Det är jävligt mycket tuffare på vintern. I vintras stod jag och min kollega i korgen (skylift, reds. anm), det var 15 grader kallt, och vi skulle koppla belysning till ett konstprojekt i Stadsträdgården. Då tog vi många pauser i bilen där vi försökte tina upp. Vi är ute jämt, så man får inte vara rädd för dåligt väder eller att det är kallt.

Lars Persson

Ålder: 61 år

Yrke: yrke: Belysningstekniker arbetsplats: Vattenfall Services Nordic i Uppsala.