Foto: Anna Simonsson

Vad gör du på jobbet?

– Det är väldigt varierat. Dels reparationer av pumpar, ventiler och sådant, dels förebyggande underhåll som kon­troller och smörjning. På somrarna, när fjärrvärmepum­parna är avstängda, jobbar jag som arbetsledare för entreprenörerna vi tar in för revisioner (underhållsarbete).

Hur länge har du jobbat?

– Jag gjorde praktik här sista året på gymnasiet, 2008. Sedan dess har jag jobbat här, först som inhyrd men se­dan 2015 som fast anställd.

Vad har du för arbetstider?

– Normalt jobbar vi 7–16, måndag till fredag. Var sjätte vecka har man beredskap, då man får åka om något går sönder på andra tider. På sommaren blir det extra myck­et, så jag brukar ta mer semester på vintern.

Åker du till solen då?

– Nja, man blir rätt less på värmen när man jobbar på ett värmeverk. Som värst på sommaren kan det vara uppåt 70 grader på vissa ställen i pannhuset.

Vad är det bästa med jobbet?

– Problemlösning och att det är så omväxlande. Jag vet ofta inte vad som väntar under dagen och det gillar jag. Och vi har väldigt bra sammanhållning mellan alla yrkeskategorier.

Vad är det sämsta?

– Det är en ganska riskfylld arbetsmiljö med gaser, kemi­kalier och andra farliga ämnen. Men arbetsgivaren satsar mycket på skyddsutrustning och att förebygga riskerna.

Oskar Nordmark

Yrke Mekaniker/ledande montör på Fortums kraftvärmeverk i Högdalen, Stockholm. Ålder 26 år. Bostad Lägenhet i Tullinge. Fritid Träning, bil- och båtmek och segling.