– Jag stortrivs med jobbet. Men det var väl egentligen en slump att det blev just tåg. Ingen i min släkt arbetar på järnvägen men en kompis till mig fick jobb som tågvärd och när jag hörde hur det var blev jag nyfiken.

Eva- Karin bjuder på kaffe i uppehållsrummet ovanpå stationen i Ånge. Det här är hennes stationeringsort och bor hon några minuters promenad från jobbet.

De har bytt arbetsgivare från Veolia till Norrtåg alldeles nyligen. Det mesta är sig likt förutom nya chica uniformer, ny titel och lägre lön.

– Det där med lönen är ju inte så kul men jag är nöjd med att slippa byta stationeringsort till Sundsvall eller Östersund. Då skulle jag få över två timmars pendling varje dag och det kostar ju också, både tid och pengar.

Eva-Karin är uppvuxen i Överturingen, 6 mil från Ånge. En by med stark sammanhållning och bykänsla, och hon hade ingen tanke på att lämna hembygden för att plugga vidare.

– Jag började jobba inom vården och det var bra när barnen var små. Efter tio år utbildade jag mig till undersköterska men egentligen hade jag tröttnat på vården redan då. Jag utvecklades inte och ville se mig om och när jag fick veta att de sökte folk på SJ skickade jag in en ansökan.

Eva-Karin var en av de som fick jobbet bland 100 sökande och började utbildningen till tågvärd. Och hon ångrar sig inte. Allra roligast var tiden när hon jobbade ombord på nattåget – som att jobba på en pub med glada människor på väg på semester. Inte för att hon längtar tillbaka men det var kul att ha varit om det.

– Hur ser en arbetsdag ut?

– Jag jobbar olika skift. I dag går jag på 15.15 och slutar 22. Jag ska åka till Storlien, byta tåg och åka tillbaka till Ånge. Varannan vecka är det en överliggning i Sundsvall och det är alltid trevligt. Förr var det mycket mer. Man var i Göteborg och Stockholm flera gånger i månaden. Man fick se sig om och träffa folk. Det jag tycker bäst om är att ingen dag är den andra lik. Folk kanske tror att det är enahanda jobb men man vet aldrig vad som ska hända under en dag. Vissa saker gör man ju varje tur: kontrollerar biljetter, säljer biljetter, plockstädar under tågvändningarna, tar hand om anslutningar vid förseningar och säljer fika i kiosken. Vi är bara en personal ombord så det blir lite av varje.

– När är du som mest nöjd med jobbet?

– Det är nog när man ordnat upp en jobbig situation. Om det är en försening och man har fixat alla anslutningar och alla passagerarna är på väg dit dom ska. Då känner jag mig riktigt nöjd.

– Är du kvar om tio år?

– Ja så känns det idag i alla fall men man vet ju aldrig vad som händer i framtiden.

Slumpen funkar lika bra

Är man nöjdare om man fått jobbet man drömt om sedan man var liten eller funkar slumpen lika bra? Vi frågade Samuel West, psykolog och forskare inom organisationspsykologi vid Lunds universitet.

 

– Ja om man verkligen har fått förverkliga sina drömmar och jobbar med sin passion är svaret ja. Men slumpen funkar bra den också.

Och om man exempelvis vill bli läkare för att det är status, bra pengar och mamma och pappa ville det är risken ganska stor att man vaknar upp missnöjd när man nått sitt mål.

Vad är det som styr val av jobb och yrke?

– Slumpen till stor del. Hur du lever och vilka du umgås spelar stor roll. Om du mest umgås med sjuksyrror är sannolikheten att du hamnar inom vården stor och känner du bara killar i byggbranschen så samma sak där så klart.

Familjens påverkan då?

– Föräldrarna spelar viss roll men inte familjen i sig. Rent historiskt är det här första gången som vi väljer fritt. Tidigare ärvdes yrken och man blev ofta det som pappa arbetade med. Idag är allt fritt inom vissa gränser så klart och alla kan inte bli allt – det är bara en myt.

 

Har du några tips på hur man hittar ett jobb som man trivs med?

Var öppen för det som kommer i din väg. Det kan vara en kompis som har ett jobbtips, en granne som startar ett bussbolag. Vad som helst kan dyka upp om man har ögonen med sig.

 

Sök jobb som du söker en partner. Precis som med kärlek ska man vara mottaglig för det som händer runt sig.  Och testa sju – åtta partners/jobb innan man slår sig till ro – då vet man förhoppningsvis vad man gillar.

 

Ta vara på slumpen. Du vet aldrig vad en kontakt ger. Fokusera inte för stenhårt på ett mål som att exempelvis bli ett visst yrke utan ge dig av på stickspår. Det är kanske det som leder till det bästa jobbet.

 

Våga ta risker. Låt dig inte bäddas in i en mjuk, kvävande filt av trygghet. Bli inte kvar på ett jobb bara för att det känns säkert om du inte trivs. Livet är för kort för det.

 

Byt jobb minst ett par gånger. Man måste få nya impulser och klara av nya situationer. Farligt att fastna och tro att man bara kan just det jobbet man råkar ha.

 

När du väl har ett jobb så försök att hitta det spelutrymme som finns på jobbet. Utvecklas, angrip jobbet på ett nytt sätt. Jag brukar åka buss med en kille som alltid hälsar alla välkomna och pratar om det man ser på vägen. Han har fört sitt jobb till nya dimensioner.