Seko-tidningen träffar honom på stationen i Hässleholm. Lokföraren Lars Holmqvist och tågvärden Simon Karlsson har precis kommit in med Karlskronatåget. Arbetsdagen började 04.45 och de har varit i Karlskrona och vänt. Solen strålar från en klarblå himmel och Simon hämtar en isglass ur frysen i personalrummet, eller depån som det heter på järnvägsspråk. Ett uppfriskande avbrott efter morgonturen till Karlskrona.

Är guld värda

Folk kommer och går och tågvärden Kristina Logg håller med Simon. De korta andningpauserna är guld värda.

– De små pauserna är viktiga. Jag försöker skärma av mig och bara andas lite frisk luft ute på perrongen när jag har tid och möjlighet, säger hon.

Simon och Lars är eniga om att arbetspassen kan se väldigt olika ut.

Frustrerade passagerare

Ibland, och inte minst i sommar, har det varit strul med tågen. Inställda tåg, signalfel, personalbrist och frustrerade passagerare som följd.

– Efter ett sådant arbetspass när man knappt hinner andas är man helt slut. Man bara gör jobbet som en robot och svarar på frågor så gott man kan och springer som i ett ekorrhjul. Då hinner man verkligen inte med några spontana småpauser, och det märks direkt. Jag är helt utslagen när jag kommer hem efter ett sådant arbetspass. En perfekt dag är som idag. En tur som börjar tidigt och går till ett ställe och tillbaka. En sammanhållen tur och sedan är man ledig. Sämst är alla ryckiga turer när man exempelvis först åker till Malmö för att byta till ett Helsingsborgståg och sedan tillbaka och sedan till Hässleholm. Då blir det också ont om spontana pauser. Man har kanske tjugo minuter när man måste få i sig lite mat i all hast.

Lars Holmqvist är inte bara lokförare utan även klubbordförande i Seko klubb 104 Öresundståg.

Det som verkligen gör susen för mig är när jag kan ta en ”powernap” på ett par minuter i soffan.

– Vi har lagstadgad rätt till en obetald rast på minst 30 minuter efter fem timmars arbete. Men det är en regelrätt rast, inte en kort paus. Det som verkligen gör susen för mig är när jag kan ta en ”powernap” på ett par minuter i soffan. Bara lägga mig ner, sluta ögonen och stänga ute världen. Då tankar man energi på ett helt annat sätt än om man exempelvis skulle kolla på mobilen.

Ingen powernappare

Simon däremot, är ingen ”powernappare”.

– Jag vill alltid ut i friska luften om jag har möjlighet. Gå lite på perrongen och kanske snacka med en kollega någon minut – jag är ju en supersocial typ. Det ger mer än den lagstadgade rasten för mig. De små andningspauserna är superviktiga för att man ska orka med arbetet, säger Simon. Jag tittar sällan på mobilen, det räcker med jobbmobilen som man ändå måste ha koll på.

Frysen fylld med glass

Personalrummet i Hässleholm är ombonat med sköna soffor, gröna växter, en storbilds-tv och frysen fylld med glass.

– Varje depå har en depåvärd och vår superduktiga depåvärd hittar alltid på något extra. Nu har hon fyllt frysen med glass när det är så här varmt – en annan dag kan det var godis, säger Lars Holmkvist.

Simon går hemåt i solskenet, en promenad på fem minuter, och Lars Holmqvist tar bilen hem till Tjörnarp som ligger ett par mil söder om Hässleholm. En bra arbetsdag är slut.