– Ja, absolut, om gruppen har kommit till av sig själv. Mångfald i alla former är en tillgång för samhället och också för en arbetsplats, men det fanns två undantag: om gruppen motsätter sig blandningen eller om den har blandats uppifrån.

Olika bakgrund en styrka

Hälsa

Kan du ge ett exempel?

– Jo, om jag anställer Kalle, 23 år, för han är duktig mekaniker och Ulla, 60 år, för att hon är bra på att svetsa och Amir, 33 år, för att han kan köra kranbil kommer gruppen att fungera, i alla fall utifrån blandningsperspektivet. Men om man anställer Amir för att fylla något slags invandrarkvot eller Kalle bara för att han är ung, då är det inte säkert det fungerar.

Varför inte? 

– Arbetsgruppen kommer att se olikheterna i första hand, inte kompetensen. Om du har anställt någon för att uppfylla en norm så kommer det vara det som alla ser. Om du har anställt Ann-Britt, 52 år, för att hon behövs så kommer hon att tas emot som en jämlike i arbetsgänget.

Vilka är de vanligaste konflikterna kring olikhet? 

– Jag har sällan stött på konflikter kring ålder – det brukar fungera utan gnissel – men konflikter mellan män och kvinnor och mellan olika etniska grupper. Det kan vara svenskar som misstolkar icke-svenskar men också mellan olika invandrargrupper.

Vad är det som går snett? 

– Nästan alltid att man tillskriver den andre egenskaper som den kanske inte har. Det blir en konflikt om något jobbrelaterat men som sedan blir förklarat med att ”det är typiskt feminister” eller ”det kunde man ju tro när man anställde en invandrare”.

– Men den allra vanligaste konflikten är att man har olika sätt att förhålla sig till arbetet och då spelar det ingen roll om man är svart, homosexuell, gammal eller vit kvinna från Överkalix. Om den ena vill fokusera på jobbet och den andra ägnar dagen åt Facebook eller bara slöar brukar det bli bråk. Och om gruppen inte har formats naturligt kommer man att skylla det här på olikheten.

Är blandade arbetsgrupper något att sträva efter?

– Ja, framförallt om man blandar människor som tänker olika. Det spelar ju ingen roll för kreativiteten om alla är lika även om de är homosexuella, invandrare, unga och gamla eller kommer från Indien eller Eslöv. Det är ju mångfalden som är bra och att olika idéer möter varandra.

Artikeln publicerades första gången 2014.