Arbetsplatsolyckan inträffade den 18 oktober i år vid Borlänge Energis värmeverk i Kvarnsveden.

På området finns flera olika byggnader. Mannen och två kolleger hade just lyft upp något på taket till en av byggnaderna när olyckan inträffade i samband med en demontering av en kran.

En situation uppstod som ledde till att mannen klämdes av en så kallad jibb, en extra kranarm som kan sättas på kranar för att öka deras räckvidd. 

”Vi är ledsna och berörda av det som har hänt, och våra tankar går till den drabbade personens närstående och kollegor, säger Jonas Sjans, affärsområdeschef Kraft och värme på Borlänge Energi i ett pressmeddelande som lades ut efter olyckan.

Efter olyckan genomförde polisen en brottsplatsutredning och Arbetsmiljöverket en inspektion.

Hållit flera förhör

Håkan Andersson, senior åklagare vid Nationella åklagarkammaren/riksenheten för arbetsmiljömål i Jönköping är förundersökningsledare.

Han har inlett en utredning om misstänkt arbetsmiljöbrott och ska nu bland annat reda ut vem eller vilka som haft skyddsansvar enligt arbetsmiljölagen. 

— Vi har vidtagit en hel del initiala utredningsåtgärder och hållit flera förhör. Men vi är definitivt inte i något skede där vi kan yttra oss vidare, säger han.

Håkan Andersson inväntar bland annat ett rättsmedicinskt yttrande.

— Vi är också väldigt intresserade av till exempel själva maskinen, eller i det här fallet, kranen, och iakttagelser som gjorts. Men även av själva arbetsplatsen, organisation och dokumentation.

Men huruvida han kommer att väcka åtal eller om utredningen läggs ner är för tidigt att säga. 

Ärendet belagt med sekretess

Arbetsmiljöverket genomför sin utredning parallellt. Arbetsmiljöinspektör Jens Skantz på Arbetsmiljöverkets region Mitt, gjorde inspektionen efter att olyckan hade inträffat. Ärendet är belagt med utredningssekretess.

–  Men jag kan säga att vi har påbörjat vårt arbete med att samla in uppgifter från olika håll. Sedan kommer det att ta tid att få så många pusselbitar som möjligt på plats, säger han.

Arbetsmiljöverkets uppgift är nu att förstå vad som ledde fram till olyckan och ta ställning till om myndigheten behöver ställa några krav på arbetsgivare eller andra aktörer som fanns på byggarbetsplatsen.

Jens Skantz utreder om det finns brister i arbetsmiljön i förhållande till arbetsmiljölagen och gällande föreskrifter.

— Vår främsta uppgift är att hitta det fel som är begånget och säkerställa så att det hålet täpps till, så att inte fler olyckor sker i framtiden, säger han.