En stark välfärdsstat bidrog till min integration
När Enna flydde från kriget i Bosnien och kom till Sverige, möttes hon av en skola där alla klassbakgrunder möttes. I dag har den statliga samhällsservicen avreglerats som hon menar bidrar med problem till samhället.
För mig, precis som för många svenskar, väcker kriget i Ukraina hemska minnen. Skyddsrum, bomber, långa kolonner av bilar och människor som försöker hinna fly från helvetet.
Över en dag omkullkastas hela ens liv. Man måste lämna allt och plötsligt är man flykting. Nu söker miljontals ukrainska flyktingar skydd i EU-länder.
Vi barn möttes från olika klassbakgrunder
Sist det var krig i Europa var jag ett av de där barnen som trött och sammanbitet väntade vid gränsen. Jag, mamma och pappa flydde från kriget i Bosnien.
Jag skulle precis fylla fem år när färjan från Polen anlände till Ystad i början av 1990-talet. Det är outhärdligt att följa kriget i Ukraina nu och människornas chock och förtvivlan.
När jag kom till Sverige hade jag turen att hinna gå i den sammanhållna och likvärdiga svenska skolan. I min klass möttes vi barn från olika klassbakgrunder.
Vissa bodde i hyresrätter och andra i villorna på andra sidan skolan. Mina klasskompisars föräldrar var allt från brevbärare, undersköterskor, bussförare – till arkitekter, läkare och journalister.
På den tiden fanns en aktiv arbetsmarknadspolitik
Mina föräldrar fick gå på Svenska för invandrare (SFI) där de fick en gedigen och bra svenskaundervisning. Deras SFI-lärare var sträng men rättvis, hon hade höga förväntningar på sina elever.
Hon gav dem en bra introduktion till det svenska samhället och hon hade tid att även engagera sig i vår lilla familj. Hon blev min svenska ”mormor”.
I vår nya hemstad Örebro fick vi snabbt ett hyresrättskontrakt och flyttade till en funkislägenhet som passade oss även efter att min lillasyster föddes. Vi behövde aldrig bo trångt.
På den tiden fanns också en stark och aktiv arbetsmarknadspolitik och arbetsförmedlingen som var del av Arbetsmarknadsverket fanns närvarande i hela landet.
Alla dessa delar av den starka svenska välfärdsstaten bidrog självklart till vår integration.
Vi låter oseriösa privata företag bedriva SFI
I dag har många statliga institutioner och mycket av den statliga samhällsservicen avreglerats, privatiserats och marknadiserats.
Den svenska marknadsskolan leder till ökad skolsegregation. Skolan kompenserar inte längre för ens bakgrund, i stället bidrar den till att segregera och öka ojämlikheten.
Vinstjakt får före läroböcker
I dag låter vi oseriösa privata företag bedriva SFI-undervisning där vinstjakt går före läroböcker och där förutsättningar att lära ut svenska är urusla.
Kalla Fakta har granskat fusket både inom SFI och inom vuxenutbildningen.
Trots alla problem som uppstått när man privatiserat viktiga samhällsinstitutioner så pågår just nu en vettlös privatisering av den statliga Arbetsförmedlingen.
Vill vi lyckas med integrationen, då är svaret: språk, skola, jobb och bostad. Det är hög tid att välfärdsstaten tar tillbaka kontrollen. Vi har inte råd med fler marknadsmisslyckanden.