Den 5 oktober är en sorgens dag. En världskänd svensk författare och en aktivist har gått ur tiden i en ålder av 67 år. Länder i tredje världen förlorat sin en av de bästa vänner – Hennig Mankell.
Henning Mankell är inte längre med oss. Det är en stor förlust för oss alla som vill se en rättvis värld utan exploatering. Henning Mankell fanns hos de kämpande människorna. Han var en riktig vän av Palestina. Han var på Ship to Gaza för att visa sin solidaritet med det palestinska folket. Han deltog också i de sociala forumen.
Tiden brukar stannar för en stund när en folklig röst tystnar för alltid. Det hände i tisdags när Henning Mankell lämnade oss. Henning Mankell höll under sin verksamma tid kvar vid den politiska kampens vikt.

I nästan varje fråga tog han ställning för eller emot. Han agerade och agiterade för en rättvisare värld genom egna böcker, teater och artiklar. Hans budskap var mycket enkelt: kämpa för rättvisa, för friheten och för demokratin.
Henning Mankells bortgång är en jättestor förlust inte bara för den progressiva rörelsen i Sverige utan också för hela den tredje världens folk. Att sörja människor du aldrig lärt känna kan verka löjligt, med Henning Mankell är det helt annorlunda. Han tillhörde oss alla. Han pratade och skrev om oss. Hans budskap var mycket enkelt. Att aldrig acceptera makthavarnas ensidiga budskap, att ifrågasätta och ta ställning för de förtryckta.
Nu vill jag att alla vi ska hylla honom. Att sitta hemma och vara ledsna? Nej! läsa hans böcker och kämpa för att det byggs ett sådant samhälle där alla män och kvinnor, svarta och vita, unga och gamla kan leva ett hederligt liv.
Gör något du! Det var precis vad Henning Mankell gjorde.