Det är Almedalsveckan sommaren 2017. Här har många nyfikna människor lyssnat på olika ting och spörsmål under flera år. Historiens vingslag gör sig påmind på olika sätt, både från äldre tid likväl och från närtid.

Vanlig arbetare

Jag som är en vanlig arbetare står här på en stor scen och ska hålla ett föredrag som handlar om våld i hemmet. Det är proppfullt med människor framför mig och jag känner mig en aning obekväm när jag står där redo för att tala. Kända människor både från massmedia, politiker, advokater och personer från polisledningen står framför mig för att höra min berättelse om bland annat min blodiga uppväxt.

En person från TV ger mig ett tecken som betyder att jag ska börja mitt framförande.

Blodfläckade kläder

Framförandet går faktiskt bra trots att det handlar om händelser som har gett mig mardrömmar i åratal. Den ena TV–fotografen föll i tårar när jag bland annat berättade om hur jag som litet förskolebarn då och då gick till skolan med torkat blod mellan fingrarna samt blodfläckade kläder.

Anförandet är slut, jag börjar plocka ihop mina papper när någon klappar mig på axeln. Jag vänder mig om och ser en person som jag väl känner igen. Han är ganska satt och kraftig, jag känner hans kraft i nyporna när han skakar min hand. Han har tårar i ögonen och ser lite bedrövad ut. Det var ett starkt framförande säger han med sin norrländska dialekt, det tog mig riktigt hårt att höra om din barndom förklarar han. Han ger mig en lätt kram, ser mig bestämt i ögonen och säger: Jag vet att du är en arbetare liksom jag och du ska veta att vi arbetare alltid håller ihop, i alla lägen, lycka till i framtiden. Han säger hej då och raskar snabbt iväg tillsammans med sina livvakter.

Vi arbetare ska hålla ihop

Den fasta kraftfulla handskakningen, de sorgsna ögonen och orden där han förklarar att vi arbetare alltid ska hålla ihop och stå upp för varandra, glömmer jag aldrig.

Jag skriver det här bara för att det snart är val och att vi arbetare aldrig ska glömma vad vi står för, aldrig glömma vad våra förfäder har uträttat för det svenska samhället, samt att känna att vi har en gemensam stolthet.

Gå till valurnorna i höst och rösta på det du tror på. Tänk på framtiden, det är din och dina käras framtid.