Läste ett bra reportage i Sekotidningen nr 4/16 om riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (MP) och den kvinnan har många kloka åsikter och gör säkert ett bra jobb. Men jag undrar lite över ett av hennes uttalanden.

Där står ”när det går upp för människor hur arbetsförhållandena är i litiumgruvorna i Anderna så kommer nog inga fler elbilar att säljas”. Tror jag inte på. Köper vi färre bananer för att arbetarna får sjukdomar av besprutningen, eller annan frukt?

Köper vi färre kläder från länder där folk som jobbar med färgningen blir sjuka, de som arbetar i uran-, kvicksilvergruvorna eller där arbetare gräver efter andra mineraler? Köper vi mindre guld när vi vet att folk använder kvicksilver för att få ut det, så floder och annat blir förorenade?

Tror inte heller att försäljningen av teknikprylar gått ner trots att vi ser folk komma till skada när väst har dumpat det på afrikanska soptippar.

Inte heller slutar väl så många äta kött när vi ser otroligt plågsamma djurtransporter, och påskfjädrar vill vi alla ha. Vem bryr sig om fåglar som plockas levande, eller för all del även angorakaniner.

Vad jag vet har inte försäljningen av barn-vävda mattor gått ner, eller barnarbetet i fabrikerna som gör träningsskor, fotbollar med mera.

Vet inte om riksdagsledamoten är naiv eller okunnig, men jag tror inte västvärldens människor bryr sig ett dugg.

Vi kommer konsumera ända in i väggen och sen laddar vi vapnen och tar det sista också. Tyvärr.

 

 

Gunnel Malm