När mina barn var små läste vi Carl Barks seriealbum tillsammans, en berättelse om Farbror Joakims pengar. Joakim har byggt en enorm pengabinge, men en dag kommer en tornado och alla pengar sugs upp i luften, sedan regnar det pengar över hela landet. Alla invånare blir stormrika.

Kalle Anka och hans kusin Alexander Lukas går med fickorna fulla av sedlar till stationen för att börja en jorden runt-resa. Men det går inga tåg, lokföraren har gått hem. Nu när han har pengar tycker lokföraren att han inte behöver arbeta. Snart har nästan alla slutat arbeta. Man tror att man köpa vad man behöver om man har pengar, men det går inte om alla andra också har slutat arbeta.

Man hade färre sjukhussängar, färre intensivvårdsplatser, inga respiratorer i sina beredskapslager – för man hade sparat i ladorna.

Det är bara Farbror Joakim och Knattarna som fortsätter att arbeta, på sin bondgård. Så småningom kan de ta hutlöst betalt för ägg, mjölk och bröd. Snart har de fått tillbaka Joakims pengar. Då frågar Knattarna varför Joakim vill samla pengar när han ju vet att pengar inte är värda någonting i sig. Joakim svarar att det är för att han älskar att simma och dyka i sina pengar.

När covid-19 slog till sa en svensk finansminister att det var bra att man hade sparat i ladorna, för nu hade man resurser att tackla pandemin. Man hade färre sjukhussängar, färre intensivvårdsplatser, inga respiratorer i sina beredskapslager – för man hade sparat i ladorna.

Det finns ju naturligtvis inga lador. Precis som att Kalle Anka står på stationen med pengar som han inte kan använda för att lokföraren har gått hem, så stod Sveriges finansminister med ett budgetöverskott som var ett resultat av en slaktad sjukvård. Människor dog för att det saknades vårdplatser, respiratorer och personal i äldrevården.

Minsta barn kan läsa berättelsen om Farbror Joakims pengar och förstå att pengar bara är en symbol vi använder när vi ska byta varor och tjänster med varandra. Ingen har nytta av en lada full med pengar, ingen utom Farbror Joakim och han är fiktion precis som pengar.

Peter Collvin, Seko sjöfolk