Efter många turer gick Kungliga Svenska Postverket upp i Danmark Posten som senare blev Postnord.

Då trodde vi allt skulle bli till det bättre. Facit i hand, det blev det inte!

För ett tag sedan läste jag att postutdelningen skulle minska från fem till tre dagar i veckan, samtidigt som det kan bli längre att ta sig till postlådan, i alla fall för oss i tätorter. Och inom glesbygden är postgången kvaddad sedan länge.

Ja-a vad säger man egentligen som gammal postis? Klart vi mejlar mer, få av oss sänder allt med post numera när vi vill nå en vän eller myndighet. Men…det är också förbaskat tråkigt när postbilen åker förbi ens brevlåda och inte ens Prolog/Citymail har lagt något i den. Det känns lite…..ja futtigt kanske.

Det är kul att få post och fortfarande skriver jag till flera av mina vänner, de har inte dator nämligen och då blir det vanliga hederliga brev, julkort och annat. Och många fantaster på sociala medier vill väldigt gärna ha ett fysiskt julkort, fråga mig inte varför, själv spar jag hundratals kronor genom att köra det hela på nätet.

Varannandags-utdelning låter inte så där jättekul, högre porto och sämre service, känns som rena bondfångeriet. Dessutom pratas det om att minska ”dyra och klimatpåfrestande transporter”.

Månntro att det då även handlar om paketforsling, den som på min tid kördes med bussen. Idag blir den varianten nog lite för arbetskrävande med alla paket. Fast å andra sidan har utrikes paketen kanske minskat genom dyrare frakt, eller var det någon skatt, i alla fall är det bra då behöver folk inte köpa sin potatisskalare från Kina. För att sen stå i TV och berätta det utan att skämmas ett endaste dugg.

Men det jag funderar mest över är faktiskt uttrycket att man….”uppmuntrar samlingsbrevlådor i villakvarter”. Menar man verkligen det ord man använder? I så fall är det en stor låda där förr all post inom ett område lades ner, sen fick man bläddra igenom allt och ta sin egen post. Och då hade man noterat alla andras post på köpet, låter det kul?

Nä, det tycker inte jag heller. Hade man sagt lådsamlingar hade jag förstått vad det handlade om, så kanske Posten kunde klargöra hur det är tänkt?