”Politik är att vilja” sa en gång en partiordförande i arbetarpartiet Socialdemokraterna. Nu kan vi konstatera att Socialdemokraterna inte vill någonting. De vill vinna valet, ha makten, självklart, men de vill inte använda den till något. Leif Pagrotsky gjorde en skatteutredning under ett år och kom fram till att de flesta av Alliansens förändringar var bra, rot, rut, jobbskatteavdrag mm. Sedan kom Löfven och LOs Thorvaldsson fram till att vinster i vård, omsorg och skola är bra. Men vinsterna ska begränsas, hur det ska gå till är ytterst oklart. Så om Socialdemokraterna vinner valet kan vi se fram mot några ändrade decimaler och flyttade kommatecken under fyra år, allt är ju rätt bra redan nu.

Om Löfven är naiv eller korkad är inte lätt att veta, jag antar att begränsningen av vinster ska gå till som följer, den som säljer tjänsten ska få ut så lågt pris som möjligt istället för så högt som möjligt, så att man inte får en massa vinst. Sådana problem som för mycket vinst vill ju ingen företagare ha. Det är synd att Löfven och Thorvaldsson inte har tillgång till SVT och SR, då skulle de kunna ta del av debatten och se, lyssna på Uppdrag Granskning/Kaliber. Men de lyssnar nog bara på Mix Megapol och följer Bonde söker fru.

Det här förslaget måste vara det mest urvattnade i Socialdemokraternas historia. Här har man gjort allt som är möjligt för att slippa ta ställning. Det har varit mycket underhållande att se och höra Löfven i media när han har vridit sig som en metmask som försöker undvika att bli fast på kroken, allt för att slippa svara på frågan om vinster i välfärden.

Problemet med Löfvens förslag är att när hans kontroll kommer in i bilden är pengarna redan på Bahamas eller Jersey. Men jag antar att Löfving/Thorvaldsson kan införskaffa en roddbåt för medlemmarnas pengar och ro dit och hämta hem dem, sjungandes Blå Tågets ”LO och Kapitalet de sitter i samma båt“.

Jag avslutar som jag började med ett citat av Olof Palme, ” behoven av vård och omsorg kan bara mötas genom en organisation som tar sin utgångspunkt i just behoven, inte lönsamheten, en organisation som kontrolleras av medborgarna, inte av vinstintresset(…)d.v.s. bara genom en stark samhällssektor. Därför att den ger människorna möjlighet att påverka den i kraft av att de är medborgare. Oberoende av vilka ekonomiska resurser de besitter ”! Med det här citatet kan vi konstatera att en av världens mest framstående Socialdemokrater inte skulle vara välkommen i Stefan Löfvens Nyliberala Socialdemokratiska parti. Men Löfven kan vara lugn, även om Palme hade varit vid liv idag skulle han säkert valt sitt umgänge med omsorg, Nuder, Jan-Emanuel, Friherre Persson, Vidar Anderson, nä i ett sånt parti skulle han säkert inte velat vara med i.

Hur facket genom LO kan ställa sig bakom vinster i skola, omsorg och vård är en gåta. En ännu större gåta är att LO fortfarande stöder Socialdemokraterna med en massa pengar, kanske vore bättre att gå hela vägen och bilda ett eget riskkapitalbolag så att Lo får valuta för pengarna? Inget verkar omöjligt längre