Det faller lite snö på marken. Men vad gör det nu när man inte jobbar utomhus längre. Jag minns tiderna i början av min karriär då byggfuttarna nätt och jämt hade någon värme och toalettbesöken fick ske lite här och där.

Jag träffar Åke, en gammal byggpolare sedan länge. Åkes kropp höll till 64 år, sedan fick han ge upp. Rygg och axlar värker som attan förklarar han. Jag själv höll till 63 år sedan var det färdigt. Min rygg och mina axlar värker likt Åkes och mina händer liknar krabbans klor, krokiga av slitage och ihållande värk. Både Åke och jag har ändå haft tur i och med vi har varit med i facket sedan många år.

Väck dem som inte är fackanslutna

Facket hjälpte både mig och Åke så att vi fick ut ersättningar både från arbetsgivaren och fackliga försäkringar. Även min fackliga förtroendeman hjälpte mig mycket så att allting gick rätt till. Utan facklig hjälp och ett förstående företag hade jag nu varit ganska utblottad. Jag skriver om det här bara för att ni skall väcka de arbetskamrater ni har som inte är fackanslutna.

Utan facklig hjälp hade jag nu varit ganska utblottad.

Dessa individer utnyttjar er och kommer att bli de värsta gnällspikarna om något händer dem, var så säkra på det. Olyckor på arbetsplatserna har tragiskt ökat på många ställen. Olyckorna beror mycket på er själva som inte är vaksamma och inte rapporterar upptäckta säkerhetsrisker till era skyddsombud. De personer som har rollen att bevaka skyddet på arbetsplatsen har fått en viss utbildning för att klara uppgiften och deras roll är lika viktig för er som för företaget.

Tycker ni själva att skyddet är dåligt skall ni självklart agera på en gång och meddela skyddsombudet. Ofta är vi arbetare dåliga att klaga vilket är ynkligt. En arbetare skall när som helst kunna klaga på ett dåligt skydd, utan att skämmas för någonting. Däremot förstår jag om dessa utsugare som inte är med i facket är tysta. Dessa låter nog hellre någon göra illa sig, istället för att hjälpa till, skamligt nog.

Ta arbetsgivaren i nackhåret

Skydden på arbetsplatserna har tydligen blivit sämre. Orsakerna är nog många. Stressande arbetstempo, sämre arbetsgivare som struntar i säkerheten, samt fega skyddsombud som inte törs gå i fajt med arbetsgivaren, ökade språksvårigheter med tillkommande arbetskraft från främmande länder, samt er egen feghet att inte slå näven i bordet ofta nog för att få skyddsombudet att ta arbetsgivaren i nackhåret för att vakna upp.

Låt inte överheten se ner på oss ännu en gång

Ni alla på arbetsplatsen har en plikt att framföra era önskemål gällande skyddet på arbetsplatsen.

Snälla ni arbetare och vanligt annat folk, låt inte arbetsgivaren bli en piskande härskare igen. Låt inte överheten se ner på oss ännu en gång. Håll vakt på det vi byggt upp under många år och låt inte feghet och slapphet ta kommandot på er arbetsplats, för då faller Sverige.

Lasse Evertson, Stolt arbetare