Vi har via media fått veta att kommunala skolköksarbetare blivit avskedade för att de sista dagarna innan jullovet tagit med sig mat hem, bland annat ost, yoghurt och banan. Det här var mat som skulle blivit kastad ifall de inte tagit vara på den. Skolledningen hade olagligt kamerabevakning på personalen.

På grund av denna händelse behöver vi diskutera om det här verkligen är det samhälle vi vill leva i? Är det verkligen proportionerligt att ge en medarbetare avsked för att hon har tagit med sig mat hem som annars skulle ha slängts? 

Är det här samhället vi vill leva i?

Under lång tid har sådana händelser lett till de, oftast, sämst ställda i samhället fått sparken för att man trotsar lagen som är helig det vill säga den att privat egendom ska skyddas. I det här fallet menas självklart att den privata egendomen är de rikas egendom.

Lagarna har ändrats efter samhällsutvecklingen, förr i tiden var det till exempel tillåtet att tukta barn och idag är det förbjudet. Är det rätt att i dagens samhälle bestraffa arbetare som har slitit i åratal för lite yoghurt och banan som ändå skulle kastats i soporna? De arbetarna bestraffas inte en gång utan två gånger!

Lagarna är gjorda för dem som har makten

En gång arbetsrättsligt, när de avskedas och får ta konsekvenserna av det och en gång till på grund av en polisanmälan och eventuellt straff enligt brottsbalken! Är det så som rättssamhället ska fungera? Parallellt med skolköksarbetarna skedde en liknande händelse med några chefer som snor åt sig vaccin de inte hade rätt till. Och i det fallet fick allmänheten till svar att: ”det var ju tråkigt att det blev så här”. Här blev det varken straff eller anmärkning för cheferna överhuvudtaget. Det visar ännu en gång till att lagarna är gjorda för dem som har makten!

Vi vill att en diskussion ska påbörjas i samhället om detta är dubbelmoral? Och i så fall om sådana handlingar ska ha så stora konsekvenser för de berörda? Och om lagen måste förändras?

Tjuvarna går fria

Vi är också arbetare och känner stor solidaritet med våra arbetskamrater som är orättvist anklagade av cheferna för att vara tjuvar. Deras uppmaning om att mata våra barn med mat som länge sedan passerat bäst-före datum leder däremot till ett ryck på axlarna. Kvinnorna som tog de matresterna är inte tjuvar utan de är hederliga arbetare.

Tyvärr går tjuvarna fria, i form av spekulanterna i vår gemensamma egendom. Tjuvarna är de som skatteplanerar eller skickar pengarna till skatteparadis utan några som helst konsekvenser. Självklart kan ingen avskeda dem eller döma dem för att vara tjuvar, eftersom det är de som sitter med den ekonomiska makten.

Janis Konstantis

Klubbstyrelsen Seko Tunnelbanan