Några av Socialdemokraternas idéer  är följande. Allas lika värde, alla människor är lika värda oavsett bakgrund.

Frihet, alla har rätten att få leva i frihet.

Jämlikhet,  om samhället vore jämlikt så skulle det mest fungera smidigare.

Jämställdhet. Alla oavsett kön har rätt till jämställdhet, det skall icke vara skillnad mellan kön.

Solidaritet . Om alla kunde vara solidariska och hjälpa till så skulle alla kunna vara med.

Om vi följer dessa ideologier så skulle det inte finnas några klyftor i samhället. Idag så kan det tyckas att vi är så upplysta och informerade om det mesta. Men så är icke fallet. Vi må leva i en värld där information kan nås på bara några få sekunder och det kan tyckas att alla har hyfsat bra.

Så är icke fallet, ty det finns fortfarande bekymmer i samhället som måste förbättras.  Ex kvinnors situationer med ”metoo” där män i många fall behandlar kvinnor illa lite varstans. Jag skulle vilja påstå att det är bristen på respekt som kraschat någonstans.

När vi växer upp så får vi någon form av värderingar där alla är lika värda men någonstans försvinner dom värderingarna när det bildas grupper ex inom idrotten där mycket skall vara macho, hålla käften och att bita ihop. Barnen ser upp till ledarna och tar efter deras beteenden i tron om att det är det rätta.

Dom nya värderingarna följer med sedan i livet i tron om att det ska vara så. Nu ger jag mig inte på alla ledare då det finns goda exempel på där människor blivit räddade av att få vara med i någon grupp.

Hur kan vi göra då för att det skall bli bättre? Börja med att respektera andra människor, lyssna på deras historia för vi är alla olika och det är det som gör oss mänskliga.

Tillbaka till socialdemokraterna så strävar dom efter att alla skall ha det bra och att klyftorna i samhället skall minska.

Socialdemokraterna bildades av fackförbund i slutet av 1800 talet då folk var i princip livegna, fattigdomen var utbredd och människor led. Det hela slutade med att socialdemokraterna fick leda vårat land under lång tid och med lite avbrott så leder dom oss än idag, dock i en minoritets regering. Partierna har blivit flera och valen flera vilket är bra för utvecklingen av samhället.

Det som skrämmer mig mest just idag är att dom odemokratiska krafterna i samhället har blivit större och fått mer makt.

Vill vi ha det så? Nej, inte jag iallafall.