Björn Afzelius var den rake och okomplicerade tänkaren och det gick igen under hela hans verksamhet.

Alla svenska makthavarna förenade sig i enhetlig hetsjakt mot denne orädde och politiskt bestämda sångare: borgerlig press, rika skivbolagsproducenter och framgångsrika artister .

Engagemang. Alla har inspirerats eller irriterats av hans sånger. I en kall och hopplös värld kunde han konsten att på bara några få rader berätta om orättvisor och även så ett frö av engagemang. Afzelius svek aldrig den politiska riktning han gjort till sin egen: socialismen.

Kung Keops Pyramid

Hans raka politiska tänkande manifesterades redan under duon Afzelius och Wiehe i Hoola Bandoola Band. Gruppen bildades 1970, i efterdyningarna av studentrevolten och de sociala spänningarna som kulminerade 1968. Kung Keops pyramid Afzelius och Wiehe skapade lysande politisk musik.

I Kung Keops Pyramid ”konstaterar” de:

Men det verkar som om det i varje tid och i

alla sorters folk

Finns några som vill bygga pyramider

där de själva sitter och har makten i sin hand

medan de som lever nedanför dom lyder

Men om de där uppe i det blå

inte vill längre förstå

eller föraktar alla de som ger dem mat

skall pyramiderna till sist bli deras grav

Björn Afzelius höll under sin verksamma tid kvar vid den politiska kampens vikt. I nästan varje fråga tog han ställning för eller emot. Han agerade och agiterade och samlade in pengar för sina internationella solidaritetsprojekt. Hans budskap var mycket enkelt: kämpa för rättvisa, för friheten och för demokratin. Hans bortgång var en jättestor förlust inte bara för den progressiva musikrörelsen utan också för svensk politisk vänster och den fackliga rörelsen.

Ifrågasätta och ta ställning

Att sörja kändisar du aldrig lärt känna kan verka löjligt, men med Afzelius är det helt annorlunda. Han sånger är ett viktigt skäl till mitt politiska och fackliga engagemang. Att aldrig acceptera makthavarnas ensidiga budskap, att ifrågasätta och ta ställning för de förtryckta. Nu vill jag att alla vi ska hylla honom.

Hur? Genom att sitta hemma och vara ledsna? Nej! Lyssna på hans musik och skivor, kämpa för att det byggs ett sådant samhälle där alla män och kvinnor, svarta och vita, unga och gamla kan leva ett hederligt liv. Gör något du! Det var precis vad han gjorde. Björn Afzelius sånger och den musik han skapade själv och med Mikael Wiehe kommer att bestå länge, länge än.

Hans texter är aktuella än idag. Låtar med kärlek. Låtar om Solidaritet, fred och rättvisa.

Han saknas verkligen i dagens Sverige. Ett Sverige där ekonomiska klyftor har ökat kraftigt, arbetarklassen mår dålig och känner sin föräldralös.

Sov gott Björn. Vi kommer aldrig att glömma dig.